KOMMENTARER

Ulike fortellinger i krig

Konflikten om Ukraina er også en informasjonskrig mellom ulike fortellinger.

ODESSA: Sammenstøtene mellom prorussiske og proukrainske krefter i Odessa i mai 2014 utløsted en dødelig brann i et fagforeningshus. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ODESSA: Sammenstøtene mellom prorussiske og proukrainske krefter i Odessa i mai 2014 utløsted en dødelig brann i et fagforeningshus. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En fransk dokumentarfilm framstiller nå Ukraina som dominert av høyreekstremister. Den er laget av journalisten Paul Moreira og skal etter planen vises i Sverige i mai, men har allerede skapt debatt. Flere har beskyldt den for å formidle det samme perspektivet som er kjent fra russiskstyrte medier som Russia Today og Sputnik News der dagens Ukraina sies være dominert av høyreekstremister og brikke for USA som ønsker seg et brohode i øst.

Filmen inneholder utvilsomt en rekke underlige påstander. Blant dem som har blitt kritisert er at annekteringen av Krim sies å ha skjedd etter en folkeavstemning, uten å nevne at folkeavstemningen skjedde under russiske våpen med europeiske høyreekstreme som «valgobservatører». Mens høyreekstreme grupper utvilsomt er et problem i Ukraina, gjør filmen de såkalte «himmelske hundre» som mistet livet på Maidan til høyreorienterte, paramilitære grupper, selv om disse neppe utgjorde mer enn noen få hundre av flere tusen demonstranter og heller ikke har fått mer enn noen få prosent oppslutning ved seinere valg.

Hovedfokuset i filmen er på Odessa 2. mai 2014, der 48 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom prorussiske og proukrainske demonstranter, 42 av dem i en brann i fagforeningshuset de forskanset seg i. Det nevnes i liten grad at prorussiske og proseparatistiske elementer var de første som angrep proukrainske fotballsupportere, og at deltakerne i marsjen var de første som ble drept og skadet. Ofrene i bygget framstilles som pensjonister, kvinner og barn mens videoopptak også viser maskerte, bevæpnede menn. Lister over døde viser også at de fleste var unge og middelaldrende menn.

De fleste i fagforeningsbygget ser ut til å ha dødd av gassforgiftning fra provisoriske barrikader som tok fyr etter at begge sider kastet molotovcoctails. Mye tyder på at hovedansvaret ligger hos brannvesenet, som brukte en halvtime på å komme fram. Gransking har foreløpig ikke funnet bevis for at noen av forsvarerne ble drept etter å ha hoppet fra bygningen slik filmen hevder.

Blant dem som intervjues er kommunisten Aleksei Albu, som oppgis å ha flyktet til øst-Ukraina - uten å nevne at Albu siden juli 2015 skal være tilknyttet Prizrak-bataljonen som inkluderer alt fra marxister til en gruppe brasilianere som kaller seg «Team Vikernes». Bilder viser også at bevæpnede, russiske nynazister var til stede på prorussisk side i Odessa denne dagen.

Siden Euromaidan i 2014 har Ukraina vært i sentrum for en krig mellom fortellinger, som vi antakelig vil se mer av i takt med at Syria forsvinner ut av nyhetsbildet. En av disse fortellingene er om revolusjonen som dominert av reaksjonære krefter utenfor kontroll. En fortelling som primært har blitt spredt av russiske medier og som nå etter planen skal vises på svensk TV.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer