LEDER

Gode forslag fra Venstre

Vi må kunne diskutere innslusingslønn.

20160201 OSLO De parlamentariske lederne i partiene som inngår i flyktningeforliket møttes til smataler ved statsministerens kontor i morges.  Trine Skei Grande
Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
20160201 OSLO De parlamentariske lederne i partiene som inngår i flyktningeforliket møttes til smataler ved statsministerens kontor i morges. Trine Skei Grande Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I en en resolusjon som skal opp på Venstres landsmøte i helga, er det foreslått flere gode forslag for å få flyktninger og langtidsledige i arbeid.

Venstre foreslår blant annet å la arbeidsledige som starter bedrift å beholde retten til dagpenger i inntil to år.

De ønsker å øke hvor mye arbeidsledige får i dagpenger fra 60 til 80 prosent, for så å redusere den i løpet av arbeidsledighetsperioden.

De ønsker også å gjøre det enklere å motta dagpenger mens en tar utdanning og å innføre skattefritak på sluttvederlag om det brukes på kurs og utdanning.

Både Frankrike og Tyskland har hatt gode erfaringer med å legge til rette for at arbeidsledige starter bedrift. Også forslaget om å gjøre arbeidsledighetstrygden mer sjenerøs, bør være en selvfølge. Det vil både gjøre det mindre brutalt å miste jobben, og hindre at flere går inn på sykeveien i velferdssystemet.

Når Venstre foreslår at sjenerøsiteten suksessivt skal reduseres i løpet av ledighetsperioden kan det også gi de arbeidsledige et ekstra puff til å komme seg i arbeid uten at det straffer den arbeidsledige sammenliknet med dagens modell. Forslagene som er ment å stimulere til mer utdanning bør også ønskes velkomne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer