DEBATT

Lønnsdumping og diskriminering

Noen tjener penger på å dumpe lønningene til andre.

MINSTELØNN: I dag fungerer tarifflønnen i bygge- og renholdsbransjen i praksis som lovfestet minstelønn. Foto: Bjarne Nygård / Samfoto / NTB Scanpix
MINSTELØNN: I dag fungerer tarifflønnen i bygge- og renholdsbransjen i praksis som lovfestet minstelønn. Foto: Bjarne Nygård / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets leder 13. april mener at Venstres forslag om å ha lavere lønnsnivå for flyktninger bør tas alvorlig. Jeg er enig: det er et alvorlig angrep på likhet og solidaritet.

Å senke lønnen i bransjer som allerede har lav lønn, vil neppe ha noen sysselsettingseffekt: Det vil skape arbeidende fattige. I dag er tariffavtalene i bygge- og renholdsbransjen allmenngjort. Der fungerer tarifflønnen i praksis som lovfestet minstelønn. Den er på rundt 330000 kroner i året (169 kroner timen) for begge. Hvor langt under vil Dagbladet at lønnen skal senkes? Er det belegg for å tro at senkningen vil skape nye jobber? Og hvordan skal det gjennomføres uten at det er regelrett diskriminering?

Først litt fakta: Arbeidsløsheten blant innvandrere i Norge er lav i forhold til andre OECD-land, som i langt større grad har lave lønninger og midlertidige stillinger. Ifølge tall fra OECD er Norge blant de beste i Europa på sysselsetting av innvandrere.

Så til Dagbladets etterlysning av mer konstruktive forslag fra Manifest: Vi ser at arbeidsløsheten er høyere blant innvandrere enn norskfødte, og vi er enige i at det trengs omfattende tiltak. Lønnsdumping er derimot et passivt grep, som gir økt ulikhet og forsterker tendenser vi ser fra andre land til at etniske minoriteter fanges i en underklasse. Å senke lønnsnivået i bransjer med høy utskifting av personalet senker ikke «terskelen», men lønnsnivået for disse gruppene generelt. Dagbladet overser at det er en interessekonflikt her: Noen tjener penger på å dumpe lønningene til andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer