Den store feite forskningsskandalen

Kampen mot fettet. Hvordan ta feil i femti år, og enda ikke gi seg.

FEIL: Verken politikere, forskere eller leger har noen spesiell autoritet i internettalderen. Hvorfor skal folket stole på statlig ekspertise, som beviselig har tatt feil? Illustrasjon: Flu Hartberg
FEIL: Verken politikere, forskere eller leger har noen spesiell autoritet i internettalderen. Hvorfor skal folket stole på statlig ekspertise, som beviselig har tatt feil? Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITISERING AV FORSKNING er ikke et emne som pleier å få debattanter og kommentatorer i fistel. Men så krever Per Sandberg at havforskere skal være snille mot oppdrettsnæringen. Og Sylvi Listhaug mistolker en Fafo-rapport, slik at rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, får «vondt» av å høre henne. Andre får vondt av overreaksjonen til akademikere. Enhver forbindelse til Frp synes å bringe forskning i vanry.

Joda. Alle vet at «forskningsresultater aldri må vris eller vendes, verken i forkant eller i etterkant.» (Ottersen). Alle vet også at statistikk er til for å misbrukes. At politikere plukker det de trenger, ignorerer alt annet, tolker og strekker fakta dit de vil. At venstresiden ikke er noe bedre. LO blir sure når Fafo forsker seg fram til positive konsekvenser av EU-medlemskap. SV-statsråder blir skuffet når Fafo leverer en rapport om strippeklubbene helt uten grove forbrytelser og menneskrettighetsbrudd.

PROFESSOR i statsvitenskap og tidligere maktutreder, Øyvind Østerud, sier det uten omsvøp: «Forskning på tvers av forventninger og ønsker er lite velsett. Næringsinteresser kan ha liten sans for forskning som ikke underbygger dem. Politikere vil helst ikke se sine synspunkter og sin innsats bestridt. Bare spør de forskerne som har hatt avvikende konklusjoner om Norges bidrag til fred i Midtøsten, om effektiviteten i norsk utviklingshjelp eller om politikken i Nordområdene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer