Ukraina kan råtne på rot

Er enda en ukrainsk revolusjon i ferd med å råtne på rot? Ting tyder på det.

SJEFEN FOR DE DÅRLIGE TIDENE: Ukrainas nye statsminister Volodymyr Groysman (i midten). Foto: AP/Efrem Lukatsky/Scanpix
SJEFEN FOR DE DÅRLIGE TIDENE: Ukrainas nye statsminister Volodymyr Groysman (i midten). Foto: AP/Efrem Lukatsky/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke fikk Ukraina ny regjering. Den viktigste grunnen til regjeringsskiftet var Det internasjonale pengefondets (IMFs) krav om at Ukraina måtte gjennomføre økonomiske reformer, og vise at landet er villig til å ta et oppgjør med korrupsjonskulturen. Nye koster måtte til for at utbetalingen av lånet fra IMF på 17,5 milliarder dollar ikke skulle stanse. Skulle statsapparatet gå i stå, eller skulle man skifte regjering?

Svaret var så opplagt som det kunne bli. Ukraina skiftet regjering. Reformpolitikeren og helten fra revolusjonen i 2014, Arsenij Jatsenjuk, ble byttet ut med president Petro Porosjenkos mest lojale mann, Volodymyr Groysman. Det betyr at all makt nå er samlet i Porosjenkos hender. Der Jatsenjuk hadde sin egen stemme, og sin egen troverdighet som reformpolitiker, er Groysman lite annet enn Porosjenkos forlengede arm.

Bytte av regjering og regjeringsgrunnlag tilfredstiller trolig IMF, som må ta den nye regjeringens forsikringer om reformer og kamp mot korrupsjon på alvor. Men er det troverdige besvergelser vi er vitne til? «Jeg har forståelse for truslene vi står overfor. Særlig ønsker jeg å understreke tre trusler: Korrupsjon, ineffektivt styresett og populisme», sa Groysman da hans regjering fikk sitt nødvendige flertall sist torsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer