DEBATT

Narkokrigens siste dager

All they are saying is give peace a chance

HØSTE: Afghansk gutt hjelper med opiumshøstingen. Foto: AFP / NTB Scanpix
HØSTE: Afghansk gutt hjelper med opiumshøstingen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken samles ledere fra hele verden til en ekstraordinær spesialsesjon i FNs Generalforsamling under navnet UNGASS 2016.

På agendaen står verdens narkotikaproblem. Et problem som etter det rådende narkotikapolitiske verdensbilde er en fiende som skal bekjempes med alle midler. Narkotika er en moralsk fordervende fiende som må stoppes fra å lokke våre barn inn i uløkka. Som den kristne djevelen er fiendens besnærende kraft slik at selv den minste flørting med den vil medføre en rask og ugjendrivelig nedstigning til de mørkeste av Dantes fantasier. Brukerne er fiendens femtekolonnister hvis funksjon er å friste våre barn ut på veien til fortapelsen og som samfunnet i selvforsvar må behandle på den samme måte vi en gang behandlet de pestsyke og de spedalske. Fienden er sterk og han er forførende fristende. Enhver form for ettergivelse vil medføre en utglidning som etter kort tid vil lede til at han vinner og binder oss alle i fortapelsen. Som Nixon sa det; samfunnsfiende nummer en.

Stort sett har verdens toppmøter om narkotikapolitikk vært sesjoner ment for å gjenta at man er enige i det rådende verdensbildet. Forrige gang verden samlet seg til en slik spesialsesjon var i 1998. Den sesjonen endte med slagordet «A drug free world - we can do it!».Denne gangen er det annerledes. Ingen tror lengre på slagordene. Årets spesialsesjon skulle etter planen vært avholdt i 2019 (da kommer uansett den såkalte Comission on Narcotic Drugs til å møtes), men ble fremskyndet etter press fra Latin-Amerikanske land som rett og slett ikke orker mer. I september 2012 krevde presidentene i Colombia, Guatemala og Mexico at FN måtte diskutere problemet raskere, noe de fikk gjennomslag for med støtte fra 95 andre land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer