LEDER

Fritt leide for Snowden

Det ville være en politisk skandale å utlevere ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Norsk PEN har tildelt varsleren Edward Snowden Ossietzky-prisen for en fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen skal utdeles 18. november. Men kan han motta prisen i Norge uten å sette seg i fare for å bli utlevert til USA? Han fikk i 2015 Bjørnson-prisen. Da forsøkte Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet å få en garanti fra statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om at han ikke ville bli pågrepet og utlevert. Men justisministeren ville ikke på forhånd utstede en garanti. Snowden kunne derfor ikke komme til Norge og motta prisen.

Nå forsøker PEN med en rettslig vri å få en garanti mot utlevering. PEN fremmer i Oslo tingrett et krav om en såkalt fastsettelsesdom å sikre at Edward Snowden ikke kan utleveres fra Norge til USA. Man ber domstolen om å pålegge Staten ved Justisdepartementet å ikke utlevere ham, dersom han kommer til Norge. Etter Utlendingsloven er det ikke anledning til å utlevere personer som har begått politiske lovbrudd. Etter utleveringsavtalen mellom Norge og USA har Norge anledning til å la være å utlevere personer som har begått politiske lovbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer