LEDER

Fritt leide for Snowden

Det ville være en politisk skandale å utlevere ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Norsk PEN har tildelt varsleren Edward Snowden Ossietzky-prisen for en fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen skal utdeles 18. november. Men kan han motta prisen i Norge uten å sette seg i fare for å bli utlevert til USA? Han fikk i 2015 Bjørnson-prisen. Da forsøkte Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet å få en garanti fra statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om at han ikke ville bli pågrepet og utlevert. Men justisministeren ville ikke på forhånd utstede en garanti. Snowden kunne derfor ikke komme til Norge og motta prisen.

Nå forsøker PEN med en rettslig vri å få en garanti mot utlevering. PEN fremmer i Oslo tingrett et krav om en såkalt fastsettelsesdom å sikre at Edward Snowden ikke kan utleveres fra Norge til USA. Man ber domstolen om å pålegge Staten ved Justisdepartementet å ikke utlevere ham, dersom han kommer til Norge. Etter Utlendingsloven er det ikke anledning til å utlevere personer som har begått politiske lovbrudd. Etter utleveringsavtalen mellom Norge og USA har Norge anledning til å la være å utlevere personer som har begått politiske lovbrudd.

Snowden bidro til å offentliggjøre hemmelige opplysninger som avslørte omfattende ulovlig overvåking av borgere i USA og andre land. Det er uten tvil et politisk motivert lovbrudd. Han er også siktet i USA for «tjuveri av statlig eiendom». Men dette siste, å stjele dokumenter, er så åpenbart en del av det politiske lovbruddet. Derfor, mener vi, kan Norge ikke utlevere ham til USA. Hva som venter ham der, har vi en sterk antakelse om, bygd på de mange uttalelsene fra politiske ledere og myndigheter i USA.

Opplagt håper regjeringa å slippe å se Snowden i Norge. Hvis han av frykt for å bli utlevert kunne holde seg unna, ville Solberg og Anundsen slippe å komme i knipe mellom prinsipper og politisk vennskap. Nå kan vår dømmende makt komme til å avgjøre dette.

Uten tvil vil Norge bli utsatt for et formidabelt press fra USA dersom Snowden kommer hit. Begjæring om utlevering av ham er tidligere fremmet overfor norske myndigheter. Men, for Norge ville det være en politisk skandale å utlevere ham til USA. Vi ser nå fram til en kjennelse i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer