DEBATT

Atomforlik for forbud

Et voksende internasjonalt krav om forbud.

LUKKET:  Støre og Brende forhandlet om atomvåpen for lukkede dører. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LUKKET: Støre og Brende forhandlet om atomvåpen for lukkede dører. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Å, la oss ikke være kresne i valg av ord; - ikke på tomannshånd iallfall,» sa Gregers i Ibsens drama Vildanden.

I atomstriden i vinter forhandlet Børge Brende og Jonas Gahr Støre nettopp på tomannshånd. De ble enige om et forlik der ikke et eneste ord var tilfeldig valgt. Media ga oss innsyn i de lukkede forhandlingene om atomforliket, men oppslagene var ikke nødvendigvis opplysende. Mange tror derfor fortsatt at Støre snudde. De tror at han droppet kravet om at Norge skal jobbe for et forbud mot atomvåpen.

Sannheten er at Støre, Arbeiderpartiet og resten av stortingsflertallet — bestående av Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti — ikke har vekket en tomme. De vil ha norsk støtte til det voksende internasjonale kravet om et forbud mot atomvåpen. I innstillingen om atomforliket, som skal vedtas i Stortinget 26. april, er flertallets ønske om norsk innsats for atomvåpenforbud klart uttrykt.

I en stortingsdebatt 11. mars var Støre om mulig enda tydeligere da han sa at regjeringen nå har «fått en klar marsjordre for Norges bidrag til å nå dette målet.» Han sa også at det hadde undret ham at regjeringen «har hatt så vanskelig for å ta denne flertallsholdningen inn over seg», og fant det dessverre nødvendig å minne om at «flertallet i Stortinget har betydning, også for en regjering.».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer