DEBATT

Kunnskapsløs kunnskapsminister?

Isaksen bruker tall fra utdanningsetaten i Oslo feil.

KRITIKK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått mye kritikk etter at han la fram stortingsmeldingen «Tid for lek og læring» . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITIKK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått mye kritikk etter at han la fram stortingsmeldingen «Tid for lek og læring» . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har møtt massiv kritikk etter at han la fram stortingsmeldingen «Tid for lek og læring», blant annet for bruken av forskning. Isaksen viser liten vilje til å komme kritikerne i møte og går i stedet i forsvar. «Hvis man skal komme om påstander om juks, må man kunne underbygge det», sier statsråden til Dagbladet.  

Vi vil gjøre oppmerksom på at det er Isaksen selv som bruker begrepene juks og manipulering. Så vidt oss bekjent er det ingen som har beskyldt ham for juks. Kritikken går ut på at meldingen er i utakt med etablert kunnskap om barns lek og læring, at den bygger på et usedvanlig snevert forskningsgrunnlag, og at Isaksen bruker tall fra utdanningsetaten i Oslo feil når han hevder at en av fire elever ikke kan godt nok norsk til å følge vanlig undervisning ved skolestart.

Måten Isaksen bruker oslotallene på, tyder på at han er mer opptatt av å finne tall som legitimerer mer voksenstyrt og strukturert språkopplæring enn å utvikle en barnehage der barn kan leke og lære på egne premisser.  

Regjeringen vektlegger kunnskap og kompetanse. Da er det et paradoks at kunnskapsministeren i så liten grad bruker etablert forskning som grunnlag for utforming av barnehagepolitikken. Det er også et paradoks at han legger mer vekt på kartlegging og språknormer enn av å sørge for nok kompetente barnehagelærere og for at videreutdanning gir uttelling. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer