DEBATT

Saudi-Arabia må konfronteres med realitetene

Eksporten av alt militært materiell til Saudi-Arabia og de andre golflandene som deltar i krigen i Jemen burde vært stanset for lenge siden.

BØNNESKOLER: Saudiske oljepenger brukes til å sponse en rekke ulike religiøse formål utenfor landets grenser. Blant dem er islamske bønneskoler, som også blir brukt til å indoktrinere studentene i en ekstrem form for islam, skriver kronikkforfatteren. Foto: Corbis / NTB Scanpix
BØNNESKOLER: Saudiske oljepenger brukes til å sponse en rekke ulike religiøse formål utenfor landets grenser. Blant dem er islamske bønneskoler, som også blir brukt til å indoktrinere studentene i en ekstrem form for islam, skriver kronikkforfatteren. Foto: Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Saudi-Arabia spiller en lite konstruktiv rolle i regionalt og globalt, men slipper billig fra det. Få land har en verre menneskerettssituasjon enn Saudi-Arabia. De bryter internasjonal rett og deltar i krigen i Jemen, og er en sentral eksportør av fundamentalistisk islam. Det er på høy tid at Norge og andre land konfronterer Saudi-Arabia med realitetene.

Et viktig skritt i riktig retning er at Norge umiddelbart stanser all våpeneksport til Saudi-Arabia og de andre landene som deltar i krigen i Jemen. Det foreslår SV i Stortinget i dag. I tillegg må Norge legge en ny strategi for hvordan vi kan bidra til at landene i den arabiske Golfen får demokratisk utvikling og respekt for menneskerettighetene.

For et drøyt år siden brøt det ut borgerkrig i Jemen. Den valgte presidenten, Hadi, ba om assistanse for å stabilisere landet. Svaret kom fra en koalisjon av land ledet av Saudi-Arabia. De har hovedsakelig bidratt med luftstøtte og bombetokter. Norge har de siste årene eksportert våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait, som alle deltar i koalisjonen. Det viser stortingsmeldingen om våpeneksport som behandles i Stortinget i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer