KOMMENTARER

En tapt mulighet

Med UNGASS satt FN seg på sidelinja i narkotikapolitikken.

KUNNSKAP: Bent Høie må nedsette en NOU som vurderer ruspolitikken, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Øistein Monsen/Dagbladet
KUNNSKAP: Bent Høie må nedsette en NOU som vurderer ruspolitikken, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Øistein Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mange hadde store forhåpninger til FNs spesialsesjon om narkotika (UNGASS). Sist FN-landene møttes for å diskutere narkotika i 1998 var mottoet «en verden uten narkotika», og krigen mot narkotika var i full gang.

I 2016 vet alle at krigen har feilet og at en verden uten rus ikke vil komme. Forbudspolitikken påfører brukere og selgere, for ikke å snakke om alle uskyldige ofre i krigen mellom myndigheter og narkotikakartellene, enorme skader. I tillegg feiler krigen også på sine egne premisser. Bruken går ikke ned, men opp. Straffene fungerer beviselig ikke preventivt. Og rusmidlene blir både billigere og mer potente. Du får altså mer valuta for pengene. Prisen på øl, vin og tobakk har derimot økt.

De siste åra har flere stater begynt å prøve alternative måter å regulere narkotika på. Blant dem er USA, som startet krigen mot narkotika i 1971, og ledet det internasjonale arbeidet. Dette ga håp for at FN ville følge med i tiden. Slik ble det ikke.

USA og EU satte seg på sidelinjen i forhandlingene. Da fikk reaksjonære stater som Russland og Kina styre showet. Små forbedringer ble gjort, men i det store og hele ble det enighet om en videreføring av dagens strenge modell, som blant annet begrenser eksperimenter med regulering av rusmidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer