LEDER

Uten ønske om å lære

Hva er det flertallet vil unngå med dette?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nei, Norges rolle i krigen i Libya skal ikke evalueres eksternt, har Stortinget vedtatt. Arbeiderpartiet stemte sammen med regjeringspartiene, Høyre og Fremskrittspartiet, imot forslaget, mens Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti stemte for. Hva er det flertallet vil unngå med dette?

Norge gikk våren 2011 til krig i Libya sammen med andre land i NATO. Den utløsende faktoren var frykten for et folkemord i byen Benghazi. Opprørere hadde tatt byen og Moammar Gadhafis regjeringsstyrker ville gjenerobre området, koste hva det koste ville, regnet man med i vestlige hovedsteder. Pådriveren var Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, som hadde jagerfly på vingene idet FN vedtok en resolusjon som åpnet for å gripe inn militært for å hindre en humanitær katastrofe. Jens Stoltenbergs regjering vedtok å delta i krigen etter noen samtaler i mobiltelefon.

Men det utviklet seg snart til en krig hvor målet var et regimeskifte og til klappjakt på Gadhafi, hans familie og nærmeste medarbeidere. Den vestlige militære innsatsen fikk et omfang og et formål som tøyde FN-resolusjonen urimelig langt. Seks jagerfly fra Norge slapp i løpet av fire måneder 567 bomber over Libya. Denne innsatsen høstet ros blant andre NATO-land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer