KOMMENTARER

Et vemodig farvel

I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh.

STENGT: Siste dag med kommentarfelt. Illustrasjon: Finn Graff
STENGT: Siste dag med kommentarfelt. Illustrasjon: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter klokka åtte i kveld er kommentarfeltenes tid omme i Dagbladet. Vi var de første med åpne felter i 1996, og de 20 åra siden da har de blitt en institusjon i seg selv.

Fram til for halvannet år siden var Dagbladet litt fremmedgjort når det gjaldt feltene. De var stuet vekk rent mentalt. Modereringen var gjort av Interaktiv säkerhet, et firma i Sverige, som spesialiserer seg på massemoderering. Linken mellom avisa og kommentarfeltene var altså ikke-eksisterende, annet enn at artiklene fra oss og kommentarfeltene var på samme side. Feltene ble lest av få på huset. Å si noe i kommentarfeltet var ikke det samme som å henvende seg til avisa.

Samtidig viser undersøkelser at feltene leses av leserne. De er også rent presseetisk en del av vårt redaksjonelle produkt.

Så vi tok feltene inn igjen. Tre faste moderatorer holdt feltene oppe fra 10.00 til 20.00 hverdager. Feltene ble begrenset til antall felt vi realistisk kunne lese. Alle poster skulle med andre ord bli lest av et menneske som satt i Dagbladets redaksjon. Ikke bare for å hindre at ting ble vilkårlig slettet av automatisk moderering eller for å passe ekstra mye på, men for at et innlegg i Dagbladets kommentarfelt som påpekte en faktafeil eller stilte et spørsmål skulle kunne besvares eller sendes videre. Å faktisk få et svar endrer tonen mellom avisa og leserne en god del, fra klagemur til dialog.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.