KOMMENTARER

Kronprinsen fikk penger til drenering på Skaugum. Kongehuset er godt tilrettelagt for drenasje av offentlige midler

Kreativt kongehus.

Kronprinsen fikk penger til drenering på Skaugum. Kongehuset er godt tilrettelagt for drenasje av offentlige midler
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Få ting engasjerer så sterkt i dette landet som åpenhetsdebatter, særlig i kombinasjon med bruk av offentlige midler. First House fakturerte Telemark fylkeskommune for softis med strø, og fikk føle nasjonens vrede. Idretten, som får store deler av sine inntekter fra tippemidlene, har i flere måneder vært i medias søkelys for pengebruk og manglende åpenhet. Idrettspresident Tom Tvedt er to ganger blitt kalt inn på teppet hos kulturminister Linda Hofstad Helleland for å forklare seg. Det er ikke engang blitt påvist misbruk. Mistanken i seg selv, kombinert med hemmelighold, er nok til å sette i gang en prisverdig debatt og utløse nye krav fra politisk hold.

Men når pengebruken i kongehuset havner under lupen, er det stille. Alt er såre vel. Vi har et «kongehus som står for åpenhet», sier utenriksminister Børge Brende. Det lyder som en vits. Hvis vi skal ta det alvorlig, høres det ut som politisk obstruksjon.

Kongehuset er ikke omfattet av Offentlighetsloven. Pengestrømmene i kongefamilien mangler i tillegg klare skillelinjer mellom privat og offentlig bruk, stikk i strid med hensikten bak oppdelingen av bevilgninger til drift av hoffet og de offentlige eiendommene, og bevilgninger til apanasje - som skal dekke private utgifter og drift av de private eiendommene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer