DEBATT

Jakten på Hanne Kristin Rohde

Flere føler seg så truffet at de tyr til retorisk «overkill» i et forsøk på å bekjempe fienden.

KRITISK: Forfatter Hanne Kristin Rhode, her fra egen boklansering i fjor, kritiserte kritikerkorpset og fikk høre det. I dette innlegget får hun støtte fra akademikerhold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Forfatter Hanne Kristin Rhode, her fra egen boklansering i fjor, kritiserte kritikerkorpset og fikk høre det. I dette innlegget får hun støtte fra akademikerhold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hanne Kristin Rohde har tillatt seg å komme med kritikk av kritikerkorpset. Hennes saklige innlegg og betimelige, skarpstilte spørsmål blir møtt med voldsomme polemiske og nedlatende angrep. Dama er både «angstbitersk» og «konspiratorisk», hennes tekst inneholder «lag av aggresjon», og Rohdes kritikkforståelse er «intellektuelt umoden».

Ifølge Knut Faldbakken står hun for «en ukontrollert utblåsning», der kritikere får «rene skyllebøtter av hån og mistenkeliggjøring slengt etter seg». Som om ikke dét var nok, skriver han at et av Rohdes spørsmål er «det rene tøv» og at hun bedriver en «ellevill avsporing». Var det noen som nevnte ukontrollert utblåsning?

Det er fristende å betegne slike reaksjoner som det man på folkemunne kaller «utdriting». Og sett fra utsiden formelig roper slike utsagn på psykologisering: Flere føler seg så truffet at de tyr til retorisk «overkill» i et forsøk på å bekjempe fienden, i en avledningsmanøver à la ta kvinnen, ikke ballen!

Forfatteren Henrik Groth skrev at i Norge er øredøvende taushet det beste bevis på at man har truffet blink. Eller øredøvende nedsnakking, vil jeg tilføye. Og nå jakter kritikerne i flokk på Rohde. Denne flokkmentaliteten har jeg observert i filmanmeldelser også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer