Skam er også for de på 40

Vi hooker faktisk fremdeles i ny og ne.

GROW UP! Rulleplass var like fett i 1997 som det er i 2016, skriver forfatteren. Foto: NRK
GROW UP! Rulleplass var like fett i 1997 som det er i 2016, skriver forfatteren. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Steinar Solås Suvatne!

Grow up! Hooking er så lett for 40-åringer. Dessuten var rulleplass like fett i 1997 som det er i 2016. Jeg kan love deg at pulsen var høy og selvtilfredsheten likeså etter en lang mainatt gjennom Oslos gater om bord i Blue Hawaii , OHG-russen i 1995.

• Les også: Når tanta di begeistret deler sin «Skam»-beundring på Facebook og merker innlegget «føler seg ung igjen», så vet du at det er kroken på døra.

Vi eide verden den natten og et par netter til, og makten over hvem som var innenfor og utenfor vekslet like raskt mellom guttene i 3. gym og jentene i 1. back in the days som nå. Ikke tro noe annet.

30- og 40-åringer i dag har ikke nødvendigvis tenåringsbarn ennå så vi lar oss ikke lure når det gjelder hva festene, maktposisjonene, sexen og statusen i SKAM handler om. Vi snubler ikke når replikkene treffer hardt og den ene karakteren spiller ut den andre ved å hooke med den eneste forbudte.

Jeg har skjønt at det er vanskelig å se for seg , men vi på 40 hooker faktisk fremdeles i ny og ne og vi digger ikke «Skam» på ungdommenes bekostning. Det vi digger er en tidløs, sterk og tro produksjon som viser oss at mer enn å få et «innblikk i ungdommen nå til dags» så utspiller livet seg på sammen måten nå som da.

Ungdomstiden er beinhard, identitesskapende og fantastisk. Livet er røft når det eneste man vil er å bli elsket litt av noen andre enn mammaen sin og behovet for å komme ut i den store verden ikke kan tilfredsstilles raskt nok. Det å treffe nerven i de følelsene som rår når man er ungdom, vise frem deler av virkeligheten gjennom kunst, la ungdommen få vite at hun ikke er den eneste som blir ridd av følelser og uforståelige sosiale strategier og det å få flere generasjoner til å nikke gjenkjennende i fryd og fortvilelse det er rett og slett veldig godt håndverk. Denne gangen levert av NRK. All ære til dem.

Så slutt å grin. Jeg tror slettes ikke ungdommen er så døv at den slutter å digge noe bare fordi tanta deres digger noe de setter pris på.

De synes kanskje vi er nørds når vi vil diskutere serien med dem og forholder oss som om Eva, Noora, Wilhelm og gjengen er ekte personer, men assa serien mister jo ikke kred av den grunn?

Det er da så absolutt ikke kroken på døra for verken tenåringene eller serien i seg selv at det viser seg at målgruppen er større og sterkere enn man hadde trodd. Det det er et bevis på er at man har fått til noe som er litt større en seg selv. Og det må man kanskje være 30 eller 40 eller 70 år for å kjenne igjen. Jeg tror så absolutt det var meningen at vi skulle like SKAM på denne måten. Jeg finnes i hvertfall ikke flau.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer