KOMMENTARER

Et slapt skatteforlik

De smertefulle, men nødvendige endringene i skattesystemet uteble i skattereformen.

RØRENDE ENIGHET: Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre var ikke uenige om mye i arbeidet med ny skattereform.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RØRENDE ENIGHET: Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre var ikke uenige om mye i arbeidet med ny skattereform. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Høyre og Fremskrittspartiet sa unnskyld for at de hadde flørtet med KrF og Venstre bak ryggen til Arbeiderpartiet, var det duket for skatteforlik.

Det skulle bare mangle. Til tross for mye bråk om formuesskatten og en svært uproff prosess fra Høyre, er de store partiene i norsk politikk rørende enige om hvilke endringer i skattesystemet som er nødvendige og hvilke det er klokt å holde seg unna.

Nå blir det Frp og Høyres jobb å forklare NHO og velgerne at de ikke fikk gjort mer med formuesskatten. Verre blir det for Ap som må forsvare at de gikk med på et kompromiss som kutter ytterligere i formuesskatten.

Enda vanskeligere blir det når valgkampen starter og Ap må overbevise velgerne om at det er skatteøkninger som er løsningen for norsk økonomi i 2017.

Det viktigste resultatet av forliket var kuttet i selskapsskatten fra 27 til 23 prosent. Det var en liten seier for Ap; regjeringen ville ha den ned med ytterligere ett prosentpoeng.

Et nært samlet fagmiljø støtter kuttene. Etter sist skattereform i 1992 fikk vi en lav selskapsskatt (28 prosent) sammenliknet med resten av Europa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer