DEBATT

Giftfri sone på stellebordet

Barn bades i giftstoffer, bokstavelig talt.

UAKSEPTABELT: Forbrukerrådet ber butikkene ta ansvar for innholdet i kosmetikk og hudpleie.
UAKSEPTABELT: Forbrukerrådet ber butikkene ta ansvar for innholdet i kosmetikk og hudpleie. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er uakseptabelt at det er tillatt å påføre barna våre gift gjennom våtservietter, fuktighetskrem, sjampo, leker og klær. Det er like ille at butikker velger å ha slikt i hyllene sine. Det må de slutte med. Nå.

Forbrukerrådet har i en årrekke kjempet for at arenaer som stellebord og barnerom skal være giftfri sone. Til tross for at det burde være en selvfølge.

I dag er det slik at barna våre bader i giftstoffer - bokstavelig talt, samt i overført betydning. I våre tester har vi funnet kjemikalier som bekymrer oss kraftig i en rekke produkter innen klær og kosmetikk.

Ett pennal eller én solkrem er ikke farlig isolert sett. Men når vi får denne risikoen fra en rekke produkter i dag etter dag over lengre tid, oppstår faren for alvorlige skadevirkninger som kreft og redusert mulighet til å få barn.

Nylig testet vi leppepomader, og fant skadelige stoffer i fire av fem produkter. Tidligere har vi gjort tilsvarende funn i for eksempel våtservietter, barnejakker, skoleutstyr og leker. Da forstår vi at vi ikke kan ha tunellsyn på faren ved å bruke ett enkelt produkt. Vi må åpne øynene for hva vi utsetter oss og barna våre for når vi summerer opp bruk av kosmetikk, hygieneprodukter, klær, leker og annet.

Det er uforståelig at det er tillatt å gamble med helsen vår på denne måten. Enda mer alvorlig blir det når vi ser hvor vanskelig det er for oss forbrukere å unngå disse stoffene. På kosmetikk står kryptiske kjemiske betegnelser, mens på leker og klær står ikke engang de oppgitt.

Folk har - og burde ha grunn til å ha - tillit til at det som er lov er ok. Det er det dessverre ikke, og nå har politikerne brukt altfor lang tid på gjøre noe med det. Reguleringer av hormonforstyrrende stoffer fra EU er halt ut, og er langt på overtid. Vi hadde også store forhåpninger til Regjeringens handlingsplan for en giftfri hverdag. Den kom før jul, og var dessverre skuffende lesning. Det ble mange gamle ord på nytt papir uten den økte innsatsen vi trenger, og penger til å realisere den.

Vi kan ikke la årene gå og utsette barn for dette i mors mage, og videre i oppveksten. Vi bør alle unngå disse stoffene, men vi vet at fostre, barn og unge er særlig sårbare for hormonforstyrrende stoffer. Vi har kunnskap nok, til at vi skulle hatt vett til å beskytte dem bedre.

Produsenter og butikker forsvarer seg med at de ikke bryter noen lov. Det har de rett i, hvis de viser til den røde lovboken med løve på. Forbrukerrådet mener imidlertid at vi ikke har lov til å utsette barna for en slik risiko.

Vi ber derfor produsenter og butikker om å slutte å lage og selge produkter rettet mot barn med disse stoffene. Det går fint an. Noen har fått Svanemerket, og eksempelvis fikk ti leppepomader grønt smilefjes i vår siste test.

Vi har derfor skrevet brev til noen av butikkene og bedt dem vise at de tar mer ansvar for at produktene deres skal være bra for oss - uten at en lov tvinger dem. Nille og TGR har svart i pressen at de vil fjerne disse produktene fra hyllene sine. Nå håper vi at for eksempel H&M, som profilerer seg på at det de selger skal være bra for både mennesker og miljø, skal komme etter.

Når myndigheter svikter, må bedrifter ta mer ansvar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer