DEBATT

Ansvarsvakuum i Hellas

Avskjedsreplikkene fra flyktningene avslører desperasjonen: «Please, bring my baby!», «You can’t leave us here!»

FLYKTNINGKRISA: Et barn mellom teltene i flyktningleiren i Idomeni 4. mai i år. Kronikkforfatteren kritiserer forholdene ved greske flykningleire.
FLYKTNINGKRISA: Et barn mellom teltene i flyktningleiren i Idomeni 4. mai i år. Kronikkforfatteren kritiserer forholdene ved greske flykningleire. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå skaper vi i Europa en villet krise, en villet humanitær, menneskerettslig og moralsk krise. Og den skjer i vår egen «hage» - ikke engang i en litt mer fjerntliggende «bakgård» som vi kanskje med finurlige retoriske grep kunne ha distansert oss fra. Det er her. Og det er på vår vakt.

Jeg anklager oss som samfunn både for å bryte med vårt verdigrunnlag og vårt ansvar i verden - og for å ikke ta ansvar for de humanitære og menneskerettslige konsekvensene av politiske beslutninger. Som europeisk borger krever jeg at vi tar ansvar - i fellesskap.

I stedet for et slikt fellesskapsansvar er det nå mange steder bare frivillige enkeltpersoner, små grasrotsgrupper og enkelte NGOer som tar jobben med å hindre at folk på desperat flukt sulter, at gravide og småbarn må sove i gatene, at frustrasjon og nød tar overhånd - med å forsøke å kompensere for det kaoset og den humanitære katastrofen som de politiske beslutningene har forårsaket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.