RESPEKT: Etter at jeg ble helsepolitiker har respekten for denne yrkesgruppen økt ytterligere. 
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX
RESPEKT: Etter at jeg ble helsepolitiker har respekten for denne yrkesgruppen økt ytterligere. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

DEBATT

Kjære sykepleiere, gratulerer med dagen!

Det er han som følger vaktsomt med, våker over deg om natten og sørger for riktig medisin. Det er hun som vokter over nyfødte, syke og skadede med kyndig blikk og trente hender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Verdens internasjonale sykepleierdag er en dag verdt å markere! Jeg har stor respekt for sykepleierne. De utgjør på mange måter grunnstammen i helsetjenesten. La meg slå fast at alle helsepersonellgruppene er viktige, de utfører hver for seg helt essensielle oppgaver og samlet sett er de det laget vi trenger rundt pasienter og brukere.

Samtidig står sykepleieren i en særstilling verden over. Sykepleieren er ofte den første pasienten møter, det er han som følger vaktsomt med, våker over deg om natten og sørger for riktig medisin. Det er hun som vokter over nyfødte, syke og skadede med kyndig blikk og trente hender. De spesialutdannede sykepleierne tar i mot våre nyfødte, de følger opp og gir ekstra trygghet til barna våre på skolen, de er brikken ingen operasjonsstue, akuttmottak, kreft- eller intensivavdeling klarer seg uten. Jeg vil gjerne låne Sigrid Bonde Tusvik sine ord: Sykepleierne er der alltid.    

Min mor er sykepleier, og jeg er veldig stolt av henne på alle måter. Samtidig har det gitt meg forståelsen av at sykepleie kan være et hardt yrke, både fysisk og psykisk. Turnus er ikke alltid en dans på roser. Etter at jeg ble helsepolitiker har respekten for denne yrkesgruppen økt ytterligere. Sykepleiere er ofte alene, de mangler kollegaer og fagfeller. Det er bekymringsfullt at nyutdannede sykepleiere varsler at de ikke vil jobbe i hjemmetjenesten, der vi vet behovet blir størst i tiden som kommer. De melder at det delvis er fordi de står for mye alene med komplekse situasjoner, og jobber i for små fagmiljø.

Per i dag står 2500 sykepleierstillinger uten kvalifiserte søkere ifølge NOVA. Det er stillinger som ikke kan fylles av annen kompetanse. Tallene fra samordna opptak i år, gir heldigvis et hint om at noe er i gjære. Det er vi glade for, ettersom vi startet arbeidet med Kompetanseløft 2015. Regjeringen har heldigvis fulgt opp gjennom en lignende satsning.  

Det mange venter på, er et lenge lovet løft for etter- og videreutdanning. Det mener jeg bør adresseres på denne viktige dagen. Vi vet at fremtidens helsetjeneste blir mer spesialisert, vi lever lenger med kompliserte sykdomsbilder som krever avansert medisinsk kompetanse. Det er sykepleieren som er medisinerens forlengede arm og er ansvarlig for utførelse av komplisert sårstell, administrering av medikamenter eller bruk av medisinsk teknisk utsyr.  

Vi ligger kraftig på etterskudd. Det er gjennom flere år dokumentert mangel på spesialsykepleiere. Situasjonen er særlig kritisk for såkalte ABIO-sykepleiere (anestesi, barn, intensiv og operasjon). Norsk Sykepleierforbund (NSF) gjør mye god kartlegging, og dokumenterte senest i 2014/2015 situasjonen for denne sykepleiergruppen. Funnene peker på at tilfanget av nye spesialsykepleiere er for lavt gitt det behovet vi har i dag og i fremtiden. Basert på den kunnskapen vi har, mener Arbeiderpartiet det haster med en nasjonal oversikt og en forpliktende opptrappingsplan for utdanning av spesialsykepleiere.  

Den sittende regjeringen har dessverre ikke innfridd på tross av at statsminister Erna Solbergs sjeldent saftige valgløfter i valgkampen 2013; - Vi har et konkret løfte, sa Høyrelederen: «Kompetanseløft 2020». Innen 2020 skal 15.000 flere sykepleiere og 15.000 helsefagarbeidere få videre- og etterutdanning. De eldre som bor i kommunesektoren skrives raskere ut av sykehusene, og vi må sørge for at de som jobber i sektoren får mulighet til å gi dem best mulig omsorg, sa hun.

- Dette er noe vi budsjetterer over statsbudsjettet. Vi jobber med detaljene i modellen, men det vil være statlige midler som går inn i ordningen, sier Solberg til VG.  

Sykepleierne skulle kunne søke om videreutdanningen for å spesialisere seg og pengene skulle komme fra en fast pott. Solberg valgte også å problematisere at ansatte i den kommunale helsesektoren selv måtte betale for spesialiseringen.

- 1,8 milliarder kroner på årene frem til 2020. Det betyr at pleietrengende vil kunne møte sykepleiere som har spesialisert seg på lindrende behandling på de største kronikersykdommene.  

Bevilgningene er sørgelig langt unna. At de må opp, har helseminister Høie selv erkjent. Sykepleier-general Eli Gunhild By er forståelig nok skuffet over løftebruddet.

- Gapet mellom de midlene som ble lovet i valgkampen og det som ligger her, er så stort at vi nesten ikke tror det kan være riktig. Dette var utrolig skuffende, sa hun til avisen.  

Tiltak der det foreslås friske midler er på i underkant 45 mill. kroner, sa Eli Gunhild. Altså et godt stykke unna Solbergs løfte om 1,8 milliarder kroner fram til 2020   Kvaliteten i helse- og omsorgssektoren henger sammen med at det fins nok kvalifisert personell til å gjøre jobben. For at de skal trives og bli værende, må arbeidstidsbestemmelser og rettigheter være rause og trygge. Muligheten for å utvikle seg faglig må være tilstede. Pensjon må sikres og du skal ha en lønn å leve av, også i offentlig sektor. Arbeiderpartiet er den fremste garantisten mot høyresidens stadige angrep på vanlige folks arbeids- og pensjonsrettigheter. Vi vet at arbeidsmiljøloven er ryggraden i arbeidslivet, kanskje særlig for dem som gjør de tyngste og viktigste jobbene i samfunnet. Vi kompromisser ikke med arbeidstakeres rettigheter. Det er derfor tungt å se hvordan høyresidens prioriteringer av skatteletter til de som har mest fra før, går utover muligheten til å sikre samfunnets ryggrad.  

Norsk Sykepleierforbund har i anledning dagen laget filmen; Sykepleiere er eksperter. Jeg avslutter med å dele den og vil ønske alle helter i hvitt en god feiring.  

Gratulerer med dagen!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer