DEBATT

Barnevern i kritisk søkjelys

Barnevernstenesta jobbar i eit minefelt der nokon alltid vil oppleve inngrep som dramatisk og himmelropande utrettferdig.

VIKTIG JOBB: Barnevernstenesta jobbar i eit minefelt der nokon alltid vil oppleve inngrep som dramatisk og himmelropande utrettferdig, skriv forfattaren.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
VIKTIG JOBB: Barnevernstenesta jobbar i eit minefelt der nokon alltid vil oppleve inngrep som dramatisk og himmelropande utrettferdig, skriv forfattaren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk barnevern står midt i ein av dei største mediastormar nokosinne. Det er svært utfordrande for oss som jobbar i dette fagfeltet å hive seg på denne debatten. Vi jobbar i små samfunn, noko som gjer det umogleg for oss å være konkrete på kva vi opplever, utan at dette fører til at nokon vert identifisert eller trur dei er identifisert.

Barnevernet skal tole kritisk søkjelys: Å bli utfordra på at ein ikkje gjev god nok omsorg til det kjæraste ein har, vert sjølvsagt ofte opplevd som hjarteskjerande. Å oppleve å bli fråteken omsorga for borna sine er likevel umogleg å sette seg inn, for oss som ikkje har opplevd dette sjølv. Difor skal vi ha respekt for at foreldre tek ut raseriet og frustrasjonen dei kjenner på. Vi skal akseptere at våre vedtak vert gjenstand for debatt, rettslig etterprøving og klager til Fylkesmannen. Men, alle vil tene på at dette skjer med bakgrunn i fakta og i dei etablerte ordningane som finnast for overprøving av slike vedtak.

Når advokatar og psykologar, i dekke av å ha innsyn i enkeltsaker, utrykker ei generell misstillit til barnevernstenesta, blir dette for enkelt. At dei ikkje har nådd fram i høve dei foreldra som dei representerer er ein ting. Men, å hevde at både barnevernstenesta, Fylkesnemnda og Tingretten/Lagmannsretten er generelt er ueigna til å handtere slike saker, blir for enkelt. Når ein i tillegg hevdar at Fylkesmannen ikkje er kompetent til å føre tilsyn med barnevernstenesta, teiknar det seg eit bilete av at her skal det kritiserast uansett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer