DEBATT

En skamfull nasjonalromantikers bønn

Jeg elsker 17. mai. Men...

BOIKOTT?: Løsningen er nok ikke å boikotte nasjonaldagen. 
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BOIKOTT?: Løsningen er nok ikke å boikotte nasjonaldagen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg elsker bunad og barnetog, ketsjup på skjorta og vinkende monarker, jeg elsker livesendinger fra bygder på Vestlandet, jeg elsker sekkeløp og allsang og is og gnagsårplaster og champagne. Jeg elsker til og med russen. Til og med korpsmusikk. Jeg elsker 17. mai. Uhemmet og betingelsesløst.  

Men i år er noe annerledes. Når jeg tenker på den kommende nasjonaldagen får jeg ikke den vanlige smaken av krone-is i munnen — nå er smaken en vond en. Jeg kjenner det snerper seg til i strupen av tanken på pyntet kollektivtrafikk. Gråtende barns idylliske ballonger på himmelen slukes av den beryktede klumpen i magen.  

Tanken på å heve det norske flagget mot himmelen og synge «Ja, vi elsker» for full hals er plutselig ikke så fristende. Landet mitt, som jeg er så glad i, er et land jeg ikke har vært så stolt av i det siste. Den vonde smaken kommer av at Norge har blitt hardt og kaldt og egoistisk.   Mitt lille land har plutselig ikke hjerterom lenger, plutselig ingen omtanke. Og det bare fem år etter at vi opplevde det så alt for mange mennesker flykter fra nå. Vi stemmer på politikere som har glemt alt vi lærte da, som heller snur ryggen til en verden i panikk — der livredde og desperate medmennesker har blitt en industri, og på grensen til agurknytt.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.