<strong>NEKTER:</strong> Spanske Zara er blant klesprodusentene som nekter å fortelle hvor de produserer klærne sine, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
NEKTER: Spanske Zara er blant klesprodusentene som nekter å fortelle hvor de produserer klærne sine, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Et første skritt på veien mot bedre etikk i klesbransjen

De som syr klærne dine sliter med å sette mat på bordet til ungene sine og å kunne oppsøke lege når det trengs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det stadig kommet nye avsløringer i klesbransjen. I Kambodsja besvimer fem tekstilarbeidere hver dag.

Dette problemet er velkjent for både Levi?s og Adidas. Hennes & Mauritz har problemer med brannsikkerhet i 70 prosent av fabrikkene sine i Bangladesh. Kjente merkevarer som Vero Moda, Only og Jack & Jones nekter å fortelle hvor de produserer klærne sine. Det samme gjør Zara. Kvinnelige tekstilarbeidere i India har en lønn som er lavere enn fattigdomsgrensen på to dollar dagen. De tekstilarbeidere i Bangladesh som får lovfestet minstelønn, lever på fattigdomsgrensen. Det betyr at de som syr klærne dine sliter med å sette mat på bordet til ungene sine og å kunne oppsøke lege når det trengs.

De siste ti årene har klesbransjen lovet en bedre praksis gjennom frivillige tiltak. Etikken i bransjen skal bedres, men bare om bransjen selv bestemmer tempo og ambisjonsnivå.

Det har lyktes dårlig. Vi bør lære av den vellykkede kampanjen mot palmeolje. I dag er forbruket av den helse- og miljøskadelige oljen redusert med to tredjedeler. Forutsetningen for kampanjen var den såkalte «miljøinformasjonsloven». Den gir deg rett til å få miljøinformasjon om varene du kjøper.

Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet har derfor lansert et forslag i Stortinget om å utrede muligheten for å innføre en etikkinformasjonslov. Dette kan være første skritt på veien mot et vannskille i arbeidet for anstendige arbeidsforhold. En slik lov vil gi pressen, organisasjoner og alle andre som ønsker det krav på innsyn i leverandørene til klesbransjen.

Vi kan få slutt på hemmeligholdet i klesbransjen. Da 1134 arbeidere omkom i den tragiske Rana Plaza-kollapsen i Bangladesh for tre år siden, var det svært krevende å vite hvem som skulle stilles til ansvar. Årsaken var at en ikke visste hvilke klesmerker som produserte klær i fabrikken.

13. juni skal saken stemmes over i Stortinget. En norsk etikkinformasjonslov vil være et sjumilssteg i riktig retning, og gi Norge en ledertrøye internasjonalt i kampen for tekstilarbeidernes rettigheter.

Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Venstre bør vise seg som ansvarlige partier. Her kan de vise at de tar menneskerettigheter og norske forbrukeres etikkønsker på alvor. Da bør de stemme for og skape flertall for forslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer