Kina skriver 488 millioner falske meldinger på sosiale medier hvert år

En horde av kinesiske statsansatte har i oppgave å overstrømme sosiale medier med positiv omtale av kommunistregimet, heter det i en ny forskningstrapport.

HYLLER PARTIET: Mikrobloggingstjenesten Sina Weibo er en slags blanding av twitter og facebook, og er blant de mest populære sosiale mediene i Kina. Forskere ved Harvard har analysert en rekke meldinger publisert på blant annet denne nettsiden for å kartlegge omfanget av og strategien bak en enorm propagandaoperasjon som gjennomføres av kinesiske statsansatte. Foto: REUTERS/Carlos Barria
HYLLER PARTIET: Mikrobloggingstjenesten Sina Weibo er en slags blanding av twitter og facebook, og er blant de mest populære sosiale mediene i Kina. Forskere ved Harvard har analysert en rekke meldinger publisert på blant annet denne nettsiden for å kartlegge omfanget av og strategien bak en enorm propagandaoperasjon som gjennomføres av kinesiske statsansatte. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskningsrapporten med tittelen «How the Chinese Government Fabricates Social Media Posts for Strategic Distraction, not Engaged Argument» er gjort av forskere ved Harvard-universitetet, og ble utgitt i dag.

Forskerne mener å ha avdekket at regimet bruker en horde med statsansatte som under dekke av å være vanlige borgere, i virkeligheten driver en koordinert propagandakampanje i sosiale medier for å framsnakke det kinesiske regimet.

De anslår at myndighetene fabrikerer og poster rundt 488 millioner meldinger på sosiale medier hvert år.

Metoden, hevder forskerne, er ikke å krangle med regimekritikere, eller å diskutere sensitive emner, slik man tidligere har antatt.

«Målet med denne enorme hemmelige operasjonen er å distrahere offentligheten, endre tema og være heiagjeng for Kina, den revolusjonære historien og kommunistpartiet», skriver forskerne.

50-øre partiet Man har i mange år antatt at et sekssifret antall kinesere har hatt som jobb å framsnakke Kina i sosiale medier, for meget lav provisjonsbetaling. Heiagjengen er blitt omtalt som «The 50c party», fordi det ble antatt at de får rundt 5 jiao (rundt 50 øre) for hver kommentar de poster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer