Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dialog med Russland er viktig, særlig i spente tider som nå

- NATOs budskap er både forsvar, avskrekking og dialog med Russland, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (Dagbladet):  NATO ønsker et møte i NATO-Russland-rådet før toppmøtet i Warszawa i juli.

- Dialog, åpenhet og forutsigbarhet er særlig viktig i spente tider som nå. Vi mener et møte vil være nyttig for å fortelle Russland hva vi gjør, og vil be Russland være tilsvarende åpne.

Med økte militære aktiviteter langs våre grenser øker muligheten for misforståelser. Det siste møtet vi hadde dreide seg nettopp hvordan vi kan unngå misforståelser og mistolkninger.

Vi må høre med Russland og se om vi kan bli enige om en agenda for et møte, sa Stoltenberg på den avsluttende pressekonferanse på NATOs utenriksministermøte i ettermiddag.

Balanse Stoltenberg sier det er stor enighet i NATO om behovet for dialog med Russland, særlig om Ukraina, men også om andre temaer. Han sa det er viktig å finne balansen mellom et sterkt budskap om at NATO vil forsvare sine medlemmer mot angrep, samtidig som NATO ikke ønsker eskalering og konfrontasjon. NATO har besluttet å ha flernasjonale styrker i øst, men omfanget og hvor de skal plasseres, blir først bestemt på toppmøtet i Warszawa i juli.

- Vi sender et klart signal til Russland: Vi skal ha styrker i den østlige delen av NATO. Etter råd fra militære ledere vurderer vi nå sammensetning og omfang. At styrkene skal være flernasjonale, understreker at et angrep på ett land er et angrep på hele alliansen. Men vi ønsker ikke en ny kald krig. Alt vi gjører defensivt, forholdsmessig og innenfor internasjonal rett, sa Stoltenberg.

Norge som eksempel - Det vi gjør, er svar på det Russland gjorde i Ukraina. Før dette hadde vi ikke det samme styrkenærværet i øst som nå. Jeg har ofte brukt Norge som eksempel. Vi har hatt et godt samarbeid med Russland i mange år, det var ikke på tross av vårt medlemskap i NATO, men på grunn av NATO.

Styrke er grunnlaget for samarbeid med Russland, sa Stoltenberg.

Han mente Russland også forstår at de er bedre tjent med samarbeid med NATO og EU enn konfrontasjon.

Støtter Afghanistan NATOs fortsatte støtte til Afghanistan var siste temaet på utenriksministermøtet i dag. Det er klart at NATO vil fortsette å støtte Afghanistans sikkerhetsstyrker økonomisk fram til 2020.

- Det er helt nødvendig for å bygge opp bærekraftig sikkerhet, sa Stoltenberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media