Olav Thon tar selvsagt feil

Glem blankpussede søljer og nystrøkne skjorter. Det viktigste tilbehøret på årets 17. mai var en gul streikevest.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mitt forhold til 17. mai nådde et absolutt lavmål da jeg, som tenåring, sto bak et par godt voksne damer på Karl Johans gate for å se på barnetoget. «Uff», sa hun ene, «det er fryktelig mange mørke i toget nå». Den andre kvinnen dyttet henne forsøksvis diskret i siden og gjorde henne oppmerksom på at jeg hørte henne. Om jeg ikke hadde tenkt det før, så ble det i hvert fall tydelig nå, at jeg var en av disse mørke som forstyrret bildet. Jeg ble sur. Og sikkert litt lei meg. I hvert fall stirret jeg så hardt jeg kunne på damen, hun som hadde uffet seg, i håp om å ødelegge dagen hennes like mye som hun ødela min.

Jeg tenkte på henne igjen i år, da jeg så bildene fra barnetoget i Oslo. Det slo meg, at i dag ville hun hatt rett — hvis man ser bort fra dette «uff» som startet utsagnet: Det er virkelig mange mørke som går i barnetog. Takk og lov. Alternativet, at de holdt seg unna, ville vært langt mer forstemmende for landet vi lever i.

For litt over et par uker siden la jeg merke til det samme. De var riktignok voksne og ikke fullt så pent kledd som ungene. Ikke var de like gledestrålende heller. Men denne 1. mai-dagen slo det meg at jeg ikke kan huske å ha sett så mange forskjellige mennesker i kategorien «norske arbeidstakere i streik» før. For ikke å snakke om kombinasjonen streikevest og hijab. Den eneste gangen jeg har streiket, jobbet jeg som journalist i en middels stor dagsavis. Vi så betydelig mindre mangfoldige ut der vi streiket for det ikke veldig heroiske kravet om at journalister skulle ha en ferieuke mer enn andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer