DEBATT

Også menn trakasseres seksuelt

Menn trakasseres i hovedsak av andre menn, og da fordi de ikke anses å være maskuline nok.

BASERT PÅ KJØNN: 13 prosent av kvinnene og to prosent av mennene mellom 17 og 24 år rapporterer om seksuell trakassering på jobben. Men trakassering behøver ikke å ha noe med sex å gjøre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BASERT PÅ KJØNN: 13 prosent av kvinnene og to prosent av mennene mellom 17 og 24 år rapporterer om seksuell trakassering på jobben. Men trakassering behøver ikke å ha noe med sex å gjøre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Seksuell trakassering gir assosiasjoner til en mannlig sjef som klår på eller kommer med ufine tilnærmelser ovenfor en kvinnelig ansatt. Dette stereotype bildet får oss til å overse den seksuelle trakasseringen menn utsettes for.

13 prosent av kvinnene og to prosent av mennene mellom 17 og 24 år rapporterer om seksuell trakassering på jobben. Disse tallene viser at kvinner er betydelig mer utsatt enn menn. Men den store kjønnsforskjellen skyldes delvis at seksuell trakassering defineres som «uønsket seksuell oppmerksomhet». Dette er dekkende for noen former for trakassering, men får oss til å overse to viktige poeng: For det første at trakassering ofte er basert på kjønn, uten at det har noe med sex å gjøre. For det andre, at menn utsettes i større grad enn antatt, men oftest for kjønnsbasert trakassering som ikke involverer seksuelle tilnærmelser.

Den første forskningen på seksuell trakassering tok utgangspunkt i kvinners erfaringer med uønskede seksuelle tilnærmelser fra menn. Slik trakassering er vanlig og har svært negative konsekvenser for kvinners arbeidsvilkår. Når menn har blitt spurt om tilsvarende erfaringer, viser tallene at de opplever dette i mindre grad og som mindre plagsomt enn kvinner. Dette har skapt en forståelse av at seksuell trakassering er et kjønnet fenomen i den forstand at det er noe menn utsetter kvinner for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer