KOMMENTARER

Tid for å slå tilbake

Satiren skal ha rett til å krenke uten å møte sensur. Men vi behøver ikke bøye hodet i respekt. Det er lov å slå tilbake, skriver John O. Egeland.

Tid for å slå tilbake
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Thomas Knarvik heter en kunstner som lenge har lagt seg i selen for å bli sett. I sitt galleri på Facebook kommenterer han politiske forhold, med spesiell brodd mot det «det politisk korrekte» og antirasister. I nokså lang tid har det gått sånn passelig skjevt. Provokasjonene i Knarviks dokunst-univers, der det banale og seksuelle dominerer, har bare vakt begrenset forargelse. Her iler jeg til med å nevne at kunstneren også har karikert meg ved et par anledninger. Sist i en montasje der jeg onanerer tidligere LO-leder Yngve Hågensen som for anledningen er tegnet som en geitebukk. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg verken er krenket eller forbannet, bare mildt undrende. Kan hende krever det et spesielt talent å bruke doveggens språk som formidlingsform. Men hva er det Thomas Knarvik oppnår med dette?

Nå har vi fått et slags svar:

Oppmerksomhet. Og den er på sitt vis fortjent. Det gikk hull på byllen da Knarvik tegnet Ali Esbati, representant i den svenske riksdagen, som en apekatt. Esbati, som er økonom, har bakgrunn fra Iran og som overlevde massakren på Utøya, hadde kritisert NRKs dekning av svenske ghettoer. Han er en meningssterk person som jevnlig pådrar seg heftige reaksjoner og debatt, og som tåler det. Thomas Knarvik tok det hele til et nytt nivå, på laveste hylle. Tegningen inngår i en mørk satirisk tradisjon der ikke-europeere framstilles som ville dyr og jøder er pengepugere med krumme neser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.