Trump-bønn fra konfirmanter i norsk kirke: - Jeg visste at det er en setning som kan provosere

Ungdomsgudstjenesten i Oslo ble ikke som alle andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har sjokkert og forskrekket de fleste i løpet av sin snaue ett år lange presidentkampanje.

Hans utspill om meksikanere som narkoforbrytere og voldtektsmenn og med forslag om å nekte muslimer innreise til USA har også resultert i utfall med paven.

Nå har også Trump-skepsisen nådd protestantiske kirkerom i Norge. Seinest under en gudstjeneste i Grefsen kirke i Oslo på søndag.

Utradisjonell bønn Søndag var det såkalt ungdomsgudstjeneste i kirka. Kirka var helt full med fire dåpsfølger, 140 konfirmanter, deres foreldre og den vanlige menigheten til stede.

I forkant av gudstjenesten hadde konfirmantene i gruppesamtale med kapellan Inger Johanne Gjøen, diskutert bønner for dagen. En av bønnene som kom fra konfirmantene, og som ble lest opp av Gjøen - er av den mer utradisjonelle sorten.

«Jeg ber om at Donald Trump ikke blir president i USA» leste presten opp på vegne av ungdommen.

Bønnen vekket, ikke overraskende, latter i salen.

- Folk så humoren i det. Folk synes det var ålreit at vi tør å si noe nytt på en humoristisk måte. Jeg visste at det er en setning som kan provosere, men jeg tenker i mitt stille sinn at jeg kanskje ville bedt den samme bønnen. Jeg tror det ville blitt tragisk med Donald Trump som president, og konflikten mellom Vesten og islam vil bli større og vanskeligere å håndtere, sier Gjøen til Dagbladet

- Følger med i samfunnet Selv om konfirmantene kommer med bønnene, er det presten Gjøen som godkjenner dem. Hun forteller at hun for eksempel ikke ville tillatt en bønn om at Manchester United skal vinne en fotballkamp.

- At konfirmantene skrev dette, tyder på at de følger med i samfunnet. Donald Trump er rasistisk mot muslimer. Med dette viser ungdommen at de ikke har de rasistiske holdningene en del mennesker og en del kristne i USA har. Ungdommen er frimodige nok til å være radikale, noe vi i kirken kanskje ikke har så mye av, sier Gjøen til Dagbladet.

Bønnen hadde også en sammenheng med temaet for resten av gudstjenesten. Der ble det blant annet bedt om færre terroraksjoner, at IS ikke skal lykkes og for flyktninger.

- Vi ba for alle dem som opplever motstand på grunn av etnisitet eller religion.

Denne uka gikk Republikanernes kandidat Trump for første gang forbi Demokratenes kandidat Hillary Clinton på gjennomsnittet av meningsmålingene.

- Venter kritikk Hun sier hun mener at kirken ikke skal være en politisk arena, men et sted der man er engasjert i samfunnet rundt seg uten å ha en politisk debatt.

- Det er helt greit om folk kritiserer det. Det går et skille mellom å engasjere seg i politikk og å fortelle politikere hva de skal gjøre. Det vil skape et kunstig skille mellom kirken og samfunnet om vi ikke skal få prate om det, sier hun.

- Det vi forkynner, verner om de svake gruppene. Det er en viktig del hva slags kristne verdier vi bygger kirken og samfunnet rundt. Får vi ikke snakke om det, blir det en slags søndagskristendom. Samtidig skal alle være velkommen i kirken, uavhengig av politiske meninger og partitilhørighet, sier hun.


PREST: Kapellan Inger Johanne Gjøen.
PREST: Kapellan Inger Johanne Gjøen. Vis mer