Statlig tilsyn ga råd til Myanmars generaler - på bestilling fra Telenor

Telenor-direktør ba om bistand fra sin tidligere sjef i Post- og teletilsynet.

SJARMTOKT I MYANMAR: I 2014 sjarmerte Telenors daværende Asia-sjef Sigve Brekke dronning Sonja med et barn på armen, under et besøk i Myanmar med daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Mer enn to år tidligere, før sanksjonene mot regimet falt, hadde Telenor følerne ute i samarbeid med Post- og teletilsynet, som nå heter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SJARMTOKT I MYANMAR: I 2014 sjarmerte Telenors daværende Asia-sjef Sigve Brekke dronning Sonja med et barn på armen, under et besøk i Myanmar med daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Mer enn to år tidligere, før sanksjonene mot regimet falt, hadde Telenor følerne ute i samarbeid med Post- og teletilsynet, som nå heter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I god tid før Norge i april 2012 gikk i bresjen og fjernet sanksjonene mot Myanmar, jobbet Telenor målbevisst for å posisjonere seg. Forretningsmulighetene var forlokkende, i den tidligere britiske kolonien som mange fortsatt kaller Burma.

Sommeren 2013 bar innsatsen frukter: Da vant det delvis statseide norske selskapet en ettertraktet mobillisens, og fikk tilgang til et jomfruelig marked.

Nå kaster en hittil hemmeligholdt epostutveksling nytt lys over hvordan Telenor hadde jobbet.

Gamle kjente Epostene Dagbladet har fått tilgang til, viser at Telenor-direktøren Øystein Hoel i februar 2012 tok kontakt med sjefen for Post- og teletilsynet (PT). Fram til 2006 jobbet Øystein Hoel selv i PT, som i 2015 skiftet navn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. En av det statlige organets viktigste oppgaver er å føre tilsyn med Telenor.

Hoels gamle sjef, Torstein Olsen, var raskt med på notene. Et prosjekt tok form: PT sa seg villig til å gi råd til Myanmar, i arbeidet med landets nye telekomlov.

Norge var tidlig ute med støtte til Myanmars demokratibevegelse. Men de siste årene har kritikken mot Norge vokst: For å la mulighetene for norsk næringsliv gå foran innsatsen for demokrati og menneskerettigheter. Topp-kontakter Epostene Dagbladet har fått utlevert, viser at Telenor var en drivende kraft i statlige PTs prosjekt som fikk navnet «Myanmar Capacity Building». Selskapet skrev til og med utkastet til PTs søknad til Utenriksdepartementet om prosjektstøtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer