Amnesty anklager Norge for menneskerettsbrudd mot sexarbeidere

Bruker «den nordiske modellen» som skrekkeksempel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amnesty International hevder sexarbeidere i Norge blir utsatt for omfattende menneskerettighetsbrudd.

Organisasjonen lanserer torsdag en ny rapport, der den påpeker en rekke kritikkverdige forhold. Generalsekretær John Peder Egenæs mener Norge ikke sikrer sexarbeidernes rettigheter, slik myndighetene er internasjonalt forpliktet til.

- Det som er problematisk med «den nordiske modellen» der kjøp av sex er kriminalisert, men ikke salg, er at den tilsynelatende ivaretar hensynet til sexarbeiderens interesser, mens den i realiteten gjør sexarbeideren til et fokus for politiets strafferettslige forfølgelse og fører til omfattende brudd på sexarbeidernes rettigheter, sier Egenæs.

Amnesty mener sexarbeid mellom samtykkende voksne mennesker bør være lov, og hevder det ikke finnes forskningsbasert kunnskap som viser at sexmarkedet er blitt mindre som følge av sexkjøpsloven.

Skape uro I rapporten «Den menneskelige kostnaden med å knuse markedet» beskrives Oslo-politiets forebyggende arbeid som stressmetoder som er ment å skape uro i miljøet. Prostituerte blir kastet ut av leiligheten de jobber eller bor i, de blir utsatt for overvåking, stoppes på gaten, avhøres, pågripes og risikerer å bli kastet ut av landet. De blir ilagt bøter fordi de nekter å oppgi navnet sitt, eller de blir bortvist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer