Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangler om hvem som piller seg i navlen

Michael Tetzschner (H) mot kontrollkomitémedlemmene fra de andre partiene.

KRITISK: Kontrollkomitémedlem Michael Tetzchner (H) er kritisk til at komiteen befatter seg med småsaker, mens Forsvaret står overfor store utfordringer. Foto:  Jacquess Hvistendahl
KRITISK: Kontrollkomitémedlem Michael Tetzchner (H) er kritisk til at komiteen befatter seg med småsaker, mens Forsvaret står overfor store utfordringer. Foto: Jacquess Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag behandles kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling om salg av brukt forsvarsutstyr i Stortinget. Et stort flertall i komiteen er kritiske til hvordan Forsvaret har håndtert salgene av marinefartøy til Nigeria og jagerfly til et privat selskap i Texas.

Men Høyres Michael Tetzschner mener saken på mange måter er en bagatell.

- I det store bildet har man siden starten av salgsprosessen gjennomført mer enn 10 000 salg, og det er bare ved et fåtall av disse det er påstander om uregelmessigheter, sier han fra Stortingets talerstol.

Han mener at den første høringen, i april 2015, befattet seg med substansen i saken, men siden gikk det i følge Tetzschner feil vei.

- Vi har ikke fått så mye ut av de tre høringsdagene bortsett fra å se hvordan komiteen fungerer på sitt beste, og kanskje også i motsatt ende av skalaen, sier han.

Han går kraftig i rette med flertallet i komiteen, som retter kritikk mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen for at han ikke har tatt sakens alvor inn over seg.

- Dette er jo en direkte uttrykt mistillit til forsvarssjefen. Her driver de personalpolitikk og legger inn en bestilling av en konsekvens.

Han viser til at beltevognene ikke var Forsvarets ansvar og at lastebilene er eksportert av private.

- Ikke på noe punkt har de flyene vært på gale hendet. Men det har vært mangler ved dokumentasjonen, sier han.

- Det er en mangel på perspektiver. Mens Forsvaret står overfor de største utfordringene i vårt verdenshjørne driver vi med dette som vi kan kalle for navlepilleri, sier Tetzschner.

Etter kraftsalven forlot han salen og hørte dermed ikke de sterke reaksjonen som kom umiddelbart etterpå.
 
Provoserer For uttalelsene til Tetzschner provoserer flere av de andre komitémedlemmene kraftig. Abid Raja (V) mener Høyre-representanten befinner seg i en parallell virkelighet. Han kaller den Tetzschner-virkeligheten.

- Skal vi altså finne oss i at Forsvaret lager flere dokumentsett for å forlede UD. Det skal vi altså i Tetzschner-virkeligheten, sier Raja.

Han stilte spørsmål om hva vi kan forvente av Forsvaret i krisetider, om vi ikke skal forvente bedre enn dette i fredstid. Mener virkelig Tetzschner at alt er greit, spør han.

- Det spiller ingen rolle for Tetzschner at fartøyene er der de er. Jeg antar at begge de statsrådene som sitter her skulle vært denne saken foruten. Er det slik at Høyre mener at det vi driver med her er å pille oss i navlen. Mener forsvarsministeren og utenriksministeren at to høringer, to innstillinger og denne stortingsbehandlingen er å pille seg i navlen? Er dette bare i Tetzschner-virkeligheten eller er det også i vår virkelighet?

Bård Vegar Solhjell (SV) fulgte opp med at det kanskje ikke er resten av komiteen som er navlebeskuende.

- Hvis man hadde en representant som gjorde en hver debatt om til en debatt om hvordan ens egen komité skal fungere, så kunne man kalle det navlebeskuende.
- Men dette er en stor, alvorlig og viktig sak. Jeg vil kalle det en skandale, sier Solhjell.

Han viser til at Tetzschner har vært missfornøyd med kontrollkomiteens behandling av en rekke saker.

- Det er ikke slik at Tetzschner stort sett er fornøyd, men er litt missfornøyd med akkurat denne saken. Han er jo stort sett misfornøyd, og i likhet til med en rekke andre saker, så mener han at dette er en bagatell. Sånn var det også i asylbarnsaken og i Vimpelcom-saken. Hvis han mener dette sterkt nok så må vi starte en egen debatt om forretningsorden i komiteen. Han kan ikke vende alle saker til å handle om oss selv, sier Solhjell.

SV-representanten viser til at Tetzschner og Høyre står alene om å mener dette. Han roser saksordfører Helge Thorheim (Frp) for hans uavhengighet og kritiske holdning i arbeidet med saken.

Tetzschner får en viss støtte fra sin partifelle Erik Skutle. Han prøve å rydde opp i de parallelle virkelighetene ved å forklare hva han mener er begrensningene komitéen må forholde seg til.

- Jeg skal forklare hvilken virkelighet jeg lever i. Det er en virkelighet der kontrollkomitéen har ett oppdrag. Der et å sjekke om regjeringen gjør det Stortinget ber dem om å gjøre, sier han.

Skjerper reglene Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun tar saken «svært alvorlig». Hun vil nå ytterligere skjerpe reglene for salg av forsvarsmateriell. Endringene vil i praksis hindre salg av større militært utstyr til private aktører.

- Salg av lisenspliktig materiell til utlandet skal fortrinnsvis kun gjennomføres til godkjente nasjoners myndigheter og aktører som er myndighetsgodkjente i mottakerlandet, sa Eriksen Søreide i Stortinget torsdag.

Alle slike salg til utlandet vil fortsatt kreve Forsvarsdepartementets godkjenning. Hensikten er å sikre økt kontroll med hvem som kjøper utrangert utstyr.

- Det gir samtidig mulighet for å avhende materiell til særlig egnede formål, som for eksempel internasjonale hjelpeorganisasjoner, sier Eriksen Søreide.

Eriksen Søreide vurderer også stans i alt auksjonssalg av for eksempel lastevogner, beltevogner og større fartøyer.

Avsløringer Komiteen konkluderte først med kraftig kritikk mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Både fordi han er direkte ansvarlig og fordi han i følge komiteen ikke i tilstrekkelig grad har tatt sakens alvor inn over seg.
Dagbladet har i en rekke artikler fra juni 2014 avdekket at:

• Forsvaret har solgt minst 12 marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika. Salgene ble gjennomført via mellommenn i blant annet Storbritania, men Dagbladet har avslørt at Forsvaret var kjent med at båtene skulle til blant annet Nigeria.
Der eies sju av båtene nå av krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, som ligger i åpen konflikt med myndighetene i Nigeria. Store militære styrker jakter på ham.

• Rundt 50 militære lastebiler er sendt fra Norge til militærregimet i Eritrea. Bilene kom både fra det norske og det danske forsvaret. FNs inspektører mener dette er et brudd på FNs embargo mot landet og en Kongsberg-mann er tiltalt i saken etter at han nektet å vedta en millionbot. Dagbladet avslørte at da Forsvaret ønsket å slutte å handle med Kongsberg-mannen påla Forsvarsdepartementet dem å ikke utestenge mannen fra sine auksjoner.

• 30 beltevogner av typen Hagglund BV206 som tilhørte kongens garde ble sendt fra Norge til Sudan. Dagbladet avslørte at to engelskmenn som arrangerte handelen ble dømt til fengselsstraffer i Storbritania for brudd på EUs våpenembargo. Norsk UD godkjente eksporten og mener fortsatt det var greit å selge beltevogner til krigsherjede Sudan.

• To F-5 jagerfly ble i 2014 solgt til den eksentriske Texas-milliardæren Ross Perot jr. Forsvaret har ingen dokumentasjon på hva flyene skal brukes til eller hva som er det egentlige formålet til selskapet Northern General Leasing (NGL), som står som eiere av flyene. Forsvarets revisorer har avdekket et samrøre mellom Forsvaret og NGL, der NGLs representanter blant annet fikk være til stede da Forsvaret diskuterte pris med det spanske luftforsvaret. De var nemlig også interessert i å kjøpe flyene.

Rasende Den endelige rapporten til Forsvarsdepartementets revisorer om F-5-saken ble sendt til kontrollkomitéen én arbeidsdag før Stortinget først skulle behandle denne saken. Den ble da sendt sammen med en mer generell rapport om organiseringen av Forsvarets salg, som hadde ligget på forsvarsminister Ine Eriksen Søreide bord i fem måneder. Mens Søreide hadde sittet på rapporten hadde kontrollkomiteen både avholdt høring om saken og skrevet sin innstilling.

Flere kommitémedlemmer var rasende.

- Dette er det verste jeg har vært med på, sa Martin Kolberg (Ap).

- Dette er manglende respekt for Stortinget, sa Per Olaf Lundteigen (Sp).

- Ingenting går foran det å holde Stortinget orientert, sa Bård Vegar Solhjell (SV).

Kritikk Det hele endte med med at stortingsbehandlingen 26. april ble avlyst og at saken ble sendt tilbake til komitéen for fortsatt behandling. I forrige uke kom en tilleggsinnstilling og for første hang har partier som til sammen utgjør et flertall på Stortinget samlet seg om kritikk mot forsvarsministeren. I parlamentarisk sammenheng er «kritikk» et kraftuttrykk. Kritikken går på hennes sommel med å dele den informasjonen hun satt på med Stortinget. I tillegg ber komiteen riksrevisjonen granske salgene av jagerflyene til Ross Perot.

NAVLEDEBATT: Bård Vegar Solhjell (SV) stiller spørsmål ved hvem som er mest opptatt av egen navle. Alle foto: Jacques Hvistendahl
NAVLEDEBATT: Bård Vegar Solhjell (SV) stiller spørsmål ved hvem som er mest opptatt av egen navle. Alle foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
FULLT: Offiserer og embedsmenn fra UD, FD og Forsvaret følger debatten fra diplomatlosjen. Foto: Jacquess Hvistendahl.
FULLT: Offiserer og embedsmenn fra UD, FD og Forsvaret følger debatten fra diplomatlosjen. Foto: Jacquess Hvistendahl. Vis mer
I STORTINGET: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på vei inn til å følge med på Stortingets behandling
I STORTINGET: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på vei inn til å følge med på Stortingets behandling Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling