Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halvparten av håndsåpene kan være helseskadelige

En test av håndsåper som Forbrukerrådet har gjennomført viser at over halvparten av håndsåpene har innhold som kan gi negative helseeffekter.

BLIR FORBUDT FOR DE MINSTE:  Stoffet MI, som de fant i sju såper, gir ifølge Flesland så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år. FOTO: NTB Scanpix
BLIR FORBUDT FOR DE MINSTE: Stoffet MI, som de fant i sju såper, gir ifølge Flesland så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håndsåpene som kommer verst ut i testen, inneholder enten stoffer som kan være hormonforstyrrende eller sterkt allergifremkallende, viser undersøkelsen.

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener det er særlig alvorlig at 13 av de 48 håndsåpene som var med i testen, inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI.

Stor risiko for allergi - MI gir så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner, at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år, samt i produkter som skal bli værende på huden. Med den kunnskapen vi har i dag må vi få fjernet produkter med MI fra hverdagen vår. Inntil da bør vi i alle fall unngå at barna bruker dem, sier Flesland i en pressemelding.

Av de 48 håndsåpene inneholdt seks typer mistenkt hormonforstyrrende stoffer som kan medvirke til å utvikle kreft og redusere muligheten for å få barn. I hele 26 av såpene ble det funnet allergifremkallende stoffer, og i sju av disse ble stoffet MI funnet.

- Bekymringen er at over tid og i kombinasjon, kan selv ørsmå mengder gi en økt fare for noe så alvorlig som kreft og redusert mulighet for å få barn. sier Flesland.

21 av håndsåpene i testen inneholdt ingen skadelige stoffer.

Verstingene Ifølge forbrukerrådet er verstingene i testen disse håndsåpene, som enten inneholder stoffer som kan være hormonforstryrrende, eller inneholder det sterkt allergiframkallende MI:

Boots Ingredients Hand Wash Coconut & Almond
Boots Ingredients Hand Wash Lotus Flower
Boots Ingredients Hand Wash Orange Blossom & Jasmine

Clean Handsoap white Rose
Cosmica Hand Soap Moist Dettol Aloe Vera & Vitamin E Dettol Fresh Citrus Squeeze Eucerin pH5 Skin-Protection Hand Wash Oil
First Price Håndsåpe
L?Occitane Verveine Cleansing Hand Wash
Palmolive Indulgent Handwash Mulberry Palmolive Delightful Handwash Jasmine Palmolive Invigorating Handwash Lemongrass  Se hele testen her (ekstern lenke).

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!