- Bistand og business sauses sammen, mener tidligere Norad-topp

Telenor og Post- og teletilsynets hemmelige eposter om Myanmar skaper bekymring.

BISTÅR TIDLIGERE MILITÆRDIKTATUR: Norge har lenge dyrket et godt forhold til det tidligere militærdiktaturet Myanmar. Her følger Kong Harald og Myanmars president Thein Sein med under utenriksminister utenriksminister Børge Brende og økonomi- og planleggingsminister Kan Zaws signering av bilaterale intensjonsavtaler i presidentpalasset i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BISTÅR TIDLIGERE MILITÆRDIKTATUR: Norge har lenge dyrket et godt forhold til det tidligere militærdiktaturet Myanmar. Her følger Kong Harald og Myanmars president Thein Sein med under utenriksminister utenriksminister Børge Brende og økonomi- og planleggingsminister Kan Zaws signering av bilaterale intensjonsavtaler i presidentpalasset i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mye norsk bistand i Myanmar, og mye diplomati, og bistand og business er sauset litt sammen, sier forsker og tidligere fagdirektør for evaluering i Norad, Øyvind Eggen.

Han har lest Dagbladets sak om hittil hemmeligholdte e-poster mellom Telenor og daværende Post- og teletilsynet om bistand til Myanmar, og mener utenriksminister Børge Brende nå må gjøre det tydelig hva som er norsk politikk.

Søkte UD-støtte - Brende er uklar om hvordan forholdet mellom å drive utviklingspolitikk og fremme norske interesser skal håndteres. Det er behov for en avklaring av hva som er legitim bruk av bistandsmidler, sier Eggen, som nå er programdirektør i International Law and Policy Institute (ILPI).

Slik Dagbladet skrev i går, skrev en Telenor-direktør i februar 2012 til sin tidligere sjef i Post- og teletilsynet (PT), og ba PT gi råd til Myanmar om landets nye telekomlov. PT skiftet i 2015 navn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Da PT søkte og fikk innvilget 450 000 kroner i prosjektstøtte fra Utenriksdepartementet, skrev Telenor utkastet til søknaden.

I 2013 vant Telenor en av to mobillisenser til utenlandske selskaper, og begynte en milliardutbygging i den tidligere britiske kolonien som også kalles Burma.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer