<strong>«HALAL-FRITT»:</strong> Naboen til denne puben i Sarpsborg er den somaliske moskeen i byen. Her reklamerer pubeieren for garantert «halalfritt». Både plakaten og ølreklamen ved siden av, kan føre til at pubeieren mister skjenkebevillingen. Foto: Vetle Granath Magelssen
«HALAL-FRITT»: Naboen til denne puben i Sarpsborg er den somaliske moskeen i byen. Her reklamerer pubeieren for garantert «halalfritt». Både plakaten og ølreklamen ved siden av, kan føre til at pubeieren mister skjenkebevillingen. Foto: Vetle Granath Magelssen Vis mer

Puben med moské som nærmeste nabo hengte opp denne plakaten. Nå kan skjenkebevillingen ryke

- Vi ser at han provoserer oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En pubeier i Sarpsborg sentrum har fått folk til å sperre opp øynene de siste dagene.

Ved puben RB er det hengt opp en plakat ved inngangsdøra, skriver Sarpsborg Arbeiderblad:

«Garantert halal fritt - vi serverer alkohol og pølser med svinekjøtt».

- Provoserer oss Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å kontakte eieren av puben, uten hell. Den nærmeste naboen til puben er den somaliske moskeen i Sarpsborg. Pubeieren har tidligere blant annet anklagd moskeen for å drive ulovlig.

- Vi har hatt litt problemer med hverandre og hatt noen konflikter. Vi har i det lengste forsøkt å unngå dette, sier leder i Sarpsborg somaliske organisasjon, Faisal Musa Aden, til Dagbladet.

Det norsksomaliske miljøet i Sarpsborg består av omtrent 400 personer. Mange av dem går i moskeen i sentrum.

- Vi oppdaget den og reagerte oss imellom. Vi har ikke sagt noe til ham og har bevisst latt være. Hva skal vi gjøre? Vi vil ikke lage bråk heller, sier Musa Aden.

- Lar oss ikke skremme Han er imidlertid klar på at de blir i moskélokalene.

- Vi kan ikke gjøre noe med det, men det er verken hyggelig eller bra hvis han ikke vil ha oss her. Vi lar oss ikke skremme, og må respektere hverandre som naboer, sier Aden.

Selv om moskeen blir værende, kan det bli tøffe tider for puben. Sarpsborg Arbeiderblad sier kommunen nå vil undersøke plakaten og hvorvidt den kan føre til inndragelse av skjenkebevillingen.

- Alkoholloven åpner for at bevillinger kan inndras fra skjenkesteder hvor det skjer gjentatte diskrimineringer, sier rådgiver for skjenkebevillinger i Sarpsborg kommune, Kathinka Messel til avisa.

Også den andre plakaten på puben, hvor det reklameres for øl, kan være et brudd på alkoholloven.  

- Trist Rådgiver i Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan, har også fått med seg saken. Han peker også på at halal ikke er en ingrediens, og at du i praksis ikke kan ha en halal-fri pub. Halal brukes som betegnelse på mat og drikke som er tillatt etter islamske lover.

- Jeg ser på dette som en provokasjon eller en morsomhet rettet mot et spesielt klientell. Det er tydelig at pubeieren har ett klientell han ikke ønsker og ett han ønsker. Dette er nok en måte å si at han ikke vil ha muslimer som gjester. Det er heller ikke så mange muslimer som ville frekventert et sånt sted uansett, sier Sultan til Dagbladet.  

Sultan sier han ikke har sett noe liknende i Norge.  

- Det blir for dumt. Jeg forstår at der har vært noen konflikter med den lokale moskeen, men dette sier mer om hva slags holdninger som ligger bak. Det er trist at folk forsøker å skape denne type skiller, sier Sultan.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer