Nei, somaliere er ikke mye bedre integrert i USA enn i Norge

I USA blir somaliere omtalt som arbeidsomme - i Norge som trygdemottakere. Er det virkelig så enkelt?

FRAMME: Somalieren Mohamed Ibrahim (22) vokste opp i Kenya før han kom som overføringsflyktning til USA for sju år siden. I Kenya lærte han engelsk og fikk en god skolegang. Farmasøytstudenten har slått seg til ro i Buffalo, og har tenkt å bli der. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRAMME: Somalieren Mohamed Ibrahim (22) vokste opp i Kenya før han kom som overføringsflyktning til USA for sju år siden. I Kenya lærte han engelsk og fikk en god skolegang. Farmasøytstudenten har slått seg til ro i Buffalo, og har tenkt å bli der. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BUFFALO / OSLO (Dagbladet): - Somalierne i USA er bedre enn oss. Mange av oss her kommer til NAV, får en tung jobb i butikk eller med renhold. Etter seks måneder sier mange at de får vondt i ryggen og orker ikke mer. Ville du da ansatt den neste somalieren som søker hvis dette skjer med flere? sier Hassan Said til Dagbladet.

Etter ni år i Norge har han nå jobbet tre år med vedlikehold for parkeringsselskapet Europark. I den refleksgule jakken er han lett synlig blant titalls norsksomaliere i en bakgård midt på Grønland i Oslo. Her samler norsksomaliere seg hver ettermiddag.

Vi er blitt servert historiene gang på gang opp gjennom åra. Somaliske innvandrere til USA er suksessrike, arbeidsomme og flittige, mens de i Norge går på trygd.

Er svaret så enkelt?

Flyktningene - Vi er alle flyktninger her. Vi går på skole og må jobbe i møte med det amerikanske samfunnet. Jeg visste ikke så mye om det da jeg kom, sier Mohamed Ibrahim (22) til Dagbladet.

Den kaldeste februarlufta har tatt en pause mens de snødekte gatene tiner kjølig. Den en gang forlatte Grant Street på Buffalos vestside spirer av innvandrerbutikker, hipsterkafeer, kirker og moskeer. Det er en av de mest mangfoldige gatene i grensebyen mot Canada helt nordvest i delstaten New York.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer