Internetts «own boy» får endelig oppfylt sitt ønske tre år etter sin død

Vitenskapelige artikler vil bli gratis i EU.

VITENSKAP: Nettaktivisten Aaron Swartz ville at alle skulle ha tilgang på offentlige forskningsresultater. Fra 2020 vil alle offentlige forskningsresultater i EU bli tilgjengelig for alle. Foto:  SCANPIX/REUTERS/Noah Berger
VITENSKAP: Nettaktivisten Aaron Swartz ville at alle skulle ha tilgang på offentlige forskningsresultater. Fra 2020 vil alle offentlige forskningsresultater i EU bli tilgjengelig for alle. Foto: SCANPIX/REUTERS/Noah Berger Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ny forskning presenteres i dag ofte i tidsskrifter og forlag som man må betale i dyre dommer for å få tilgang til.

Dette er derfor en god nyhet til alle som ønsker å lese akademiske publikasjoner gratis.

EU har nå vedtatt at alle vitenskapelige artikler som er offentlig finansiert skal være tilgjengelige for alle fra 2020. Det gjelder også forskning som kun er delfinansiert av offisielle midler.

Swartz' mål Å lese forskningsartikler på Internett gratis er noe den avdøde amerikaneren og nettaktivisten Aaron Swartz lenge kjempet for.

Det måtte ta tre år etter hans død før hans mål ble realisert i Europa.

I resten av verden, som i hans hjemland USA, må vitenskapelige artikler fortsatt betales for.

Aaron Swartz er kjent som «Internetts egen gutt» og var grunnleggeren bak RSS-verktøyet, Creative Commons-systemet og det sosiale nettstedet Reddit.

Swartz kunne ha fått 35 års fengsel for å ha lastet ned forskningsartikler fra en database med hensikt til å dele det gratis på nettet. Uker før rettssaken i 2013 tok han sitt eget liv, bare 26 år gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer