EU har kuttet sine klimautslipp med 20 prosent. I Norge stiger de

- Litt kynisk kan en si at det å forhandle med EU er et triks for å slippe å lage en klimapolitikk.

ØKER:  Klimautslippene i Norge har økt med 3,9 prosent siden 1990. Fra 2014-2015 økte de med 1,5 prosent. Her fra Klemetsrudanlegget i Oslo.
Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto
ØKER: Klimautslippene i Norge har økt med 3,9 prosent siden 1990. Fra 2014-2015 økte de med 1,5 prosent. Her fra Klemetsrudanlegget i Oslo. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste andre rike lands utslipp går ned. EUs utslipp har gått ned med 24 prosent siden 1990 —de overoppfyller dermed målene de har satt seg. Også i USA går utslippene ned.

I Norge gikk derimot klimautslippene opp med 1,5 prosent i fjor sammenliknet med året før, viser de nyeste tallene fra SSB. Siden 1990 har de økt med 3,9 prosent.

­ - Er ikke målet - Det er ikke rart at utslippene i Norge ikke går ned, når dette ikke er målsettingen, påpeker Elin Lerum Boasson, seniorforsker ved Cicero.

For Norge skiller seg ifølge Boasson fra alle andre land i verden ved at vi ikke har noen klare mål for hvor mye kutt som skal tas internt, eller hvor mye forskjellige deler av samfunnet må kutte.

Disse måltallene forsvant en gang mellom den rødgrønne regjeringens første og andre klimamelding, med påfølgende klimaforlik på Stortinget. Siden har det vært uenighet om de gjelder eller ikke.  

- I Norge vet vi ikke hva som er målene for tida, mener Boasson.

- Blir krevende På spørsmål fra Dagbladet på om han kan avklare hva som egentlig er Norges mål for 2020, svarer klima- og miljøminister Vidar Helgesen at regjeringen baserer seg på klimaforliket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer