Afghanere saksøker Utlendingsnemnda. Mener Vidar Kleppe er inhabil

Familien Nabizade mener UNEs avslag på opphold er ugyldig.

- INHABIL: Brødrene Hamid og Mohammad Nabizade og moren Zahra saksøker Utlendingsnemnda (UNE). De mener at den kjente innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe, som deltok i UNEs behandling, er inhabil. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- INHABIL: Brødrene Hamid og Mohammad Nabizade og moren Zahra saksøker Utlendingsnemnda (UNE). De mener at den kjente innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe, som deltok i UNEs behandling, er inhabil. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afghanske familien Nabizade slåss videre mot å måtte forlate Norge, etter at klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE) i april vendte tommelen ned.

En av de tre medlemmene i nemnda som behandlet klagen var den kjente innvandingsmotstanderen Vidar Kleppe.

Nå har familien Nabizade reist søksmål mot UNE. De hevder at Kleppe var inhabil, og at UNEs beslutning blant annet derfor er ugyldig.

- Ytterliggående - Kleppes upartiskhet anses svekket ut fra en allmenn oppfatning av hans ytterliggående holdninger, skriver familiens advokat Trygve Tveter i stevningen.

I stevningen siteres Kleppe på blant annet dette, fra Dagbladet 6. mai: «Asylindustrien har vært en storindustri i Norge i mange år».

I samme intervju sa han at de som ikke fyller kravene ikke kan få «gresse her i Norge i årevis». I NRK har han tidligere blitt sitert på sterke meninger om ekstreme islamister.

Kleppe, som tidligere satt på Stortinget for Fremskrittspartiet, er nå bystyrerepresentant i Kristiansand for partiet Demokratene.

- Tillitsbrudd Familien Nabizade er en av 29 familier som fikk ny behandling etter den såkalte asylbarnavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og Kristelig folkeparti. Dagbladet har tidligere skrevet at bare fire av disse fikk bli.

Nå reagerer familien på at klagesaken deres ble behandlet av en med Kleppes holdninger.
«Det (er) et klart brudd på den tilliten familien har hatt til det norske rettssystem», skriver Trygve Tveter i stevningen.

Han mener Kleppe er uegnet til å delta i behandlingen, når de «som det ekstreme tankegodset er rettet mot, er part i saken».

Fra Utlendingsnemndas kommunikasjonssjef Bjørn Lyster har Dagbladet fått følgende kommentar til stevningen:
- UNE er ikke enig i påstanden om at et av våre nemndmedlemmer skal ha vært inhabil i saken. Ut over det har vi ingen kommentar.

- Funnet verdig Selv mener Kleppe det er uproblematisk at han er nemndmedlem i UNE, som er klageinstans for asylsøkere som har fått avslag i Utlendingsdirektoratet. Han synes likevel det er greit å få prøvd saken for retten.

- Jeg har blitt utnevnt og oppnevt av Justisdepartementet på deres kvote, og er funnet verdig til å sitte der, sier Kleppe til Dagbladet. Han påpeker at hans uttalelse om ekstreme islamister som halshogger folk og steiner homofile, ikke var rettet mot familien Nabizade.

- Jeg har aldri sagt at disse personene er ekstreme islamister, som jeg har advart mot. Det er tatt ut av enhver sammenheng, sier Vidar Kleppe.

- Bingo? I Dagbladet 6. mai fortalte Kleppe at en av ti hadde fått medhold i de asylsakene hvor han selv hadde deltatt som nemndmedlem. I en senere sak skrev Dagbladet at gjennomsnittet i tilsvarende saker er en av to.

- Kan ikke dette tyde på at UNEs behandling har et preg av bingo?

- Nei. Bingo? I hvert fall ikke i de sakene jeg har vært med, sier Kleppe til Dagbladet.

- Hvorfor tror du det er lavere innviligelsesprosent i dine saker?

- Det er vel fordi jeg har vært mer enig med den lange og grundige saksbehandlingen som er basert på lange avhør og faktiske forhold om enkeltsaker, sier Kleppe.

- Demonisering - Ulike vurderinger er helt ordinært der det fins mange beslutningstakere som ikke er underlagt hverandre, enten det er i domstolene eller i UNE, har UNEs kommunikasjonssjef Bjørn Lyster tidligere svart, på Dagbladets spørsmål om tilfeldigheter avgjør.

Vidar Kleppe sier dette om familien Nabizades stevning mot UNE:
- Det er en demonisering av meg. De prøver å få omkamp om en sak som er tapt, og som har gått gjennom alle instanser.

- DEMONISERING: - Det er en demonisering av meg. De prøver å få omkamp om en sak som er tapt, og som har gått gjennom alle instanser, sier Vidar Kleppe. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
- DEMONISERING: - Det er en demonisering av meg. De prøver å få omkamp om en sak som er tapt, og som har gått gjennom alle instanser, sier Vidar Kleppe. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer