REDDET: 23. april slo filippinsk føderalt politi, i samarbeid med Kripos og norsk påtalemakt, til mot en adresse der de fant seks barn. To menn ble arrestert. Foto: Kripos
REDDET: 23. april slo filippinsk føderalt politi, i samarbeid med Kripos og norsk påtalemakt, til mot en adresse der de fant seks barn. To menn ble arrestert. Foto: KriposVis mer

Mann (65) siktet for overgrep mot 40 norske jenter

Er fra før siktet for å ha bestilt liveoverførte overgrep mot barn på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 65-åring fra Hordaland er siktet for overgrep mot ca. 40 norske barn. Dette kommer i tillegg til at han fra før er siktet for å ha bestilt liveoverførte overgrep mot barn på Filippinene.

- I den norske saken er det snakk om jenter mellom 9 og 13 år. Det er veldig mange fornærmede, sier Kripos' kommunikasjonsrådgiver Axel Due til Dagbladet.

Kripos opplyste i en pressemelding 26. april at rundt 30 norske barn var avhørt i sakskomplekset. Nå er altså 40 omfattet av siktelsen.

Due opplyser også at tallet på fornærmede barn på Filippinene er oppjustert til 5 gutter og 21 jenter i alderen 9 til 17 år. Dermed er i alt ca. 75 barn omfattet av siktelsen.

Utga seg for å være barn 65-åringen er i den norske delen av saken siktet i hht. straffelovens paragraf 201, og 200, andre ledd - om seksuelle handlinger med barn under 16 år, og å utvise seksuelt krenkende atferd.

Hordalendingen har ifølge Kripos kommet i kontakt med de norske jentene på barnespillsida MovieStarPlanet. Der utga han seg for å være en jevnaldrende, og samtalene flyttet seg etter hvert til andre plattformer, som Skype.

- Han har vist jentene videoer han har redigert sammen fra liveovergrepene på Filippinene. Så har han fått dem til å kle av seg og fått dem til å utføre seksuelt krenkende atferd, sier Due.

Det var MovieStarPlanet selv som varslet Kripos om at noe var galt. Elektronisk etterforskning med kartlegging av netthistorikk, chattelogger og IP-adresser ledet til de ca. 40 jentene.

Frykter gjentakelse 65-åringen ble pågrepet i fjor sommer og har sittet fengslet siden, fordi politiet frykter han vil begå nye overgrep.

Due opplyser at en tiltale ennå ikke er klar, men at Kripos er inne i sluttfasen av den omfattende etterforskningen, og at de regner med å kunne kjøre saken i retten i november.

Det var den norske etterforskningen som avdekket virksomheten på Filippinene, der det føderale politiet 23. april slo til, med bistand av Kripos og norsk påtalemakt. På en adresse fant de seks barn, som de tok hånd om; to voksne ble arrestert. Nå har altså etterforskningen avdekket ytterligere 20 fornærmede.

For overgrepene på Filippinene er mannen siktet etter straffelovens paragraf 192 c, voldtektsparagrafen. Kripos mener han har truet barna til å utføre seksuelle handlinger med hverandre eller seg selv. Siden overgrepene ble direkteoverført, regnes de som like alvorlige som om mannen var fysisk til stede og utførte overgrepene.

På toppen av dette er 65-åringen også siktet for menneskehandel.

Tidligere dømt Dagbladet har i dag ikke lyktes i å nå hordalendingens forsvarer Gisle Didriksen. Han har imidlertid tildigere meddelt VG at klienten erkjenner straffskyld for siktelsen, med unntak av truslene og menneskehandelen.

65-åringen ble i 2013 dømt for besittelse av 95 000 bilder og over 700 videoer med seksualisert framstilling av barn. Han ble dømt til ti måneders fengsel, hvorav halvparten betinget.

- OVERGREPSROM: Politiet har pekt ut dette rommet som åstedet for overgrepene på Filippinene. Foto: Kripos
- OVERGREPSROM: Politiet har pekt ut dette rommet som åstedet for overgrepene på Filippinene. Foto: Kripos Vis mer