Slik blir barn i Norge tvunget til å selge sex, misbrukt som slaver og fraktet til Norge for å bli barnetyver

Kriminelle jakter på sårbare barn.

GROV VOLD OG TRUSLER: I løpet av sitt unge liv har Benjamin opplevd grov vold, voldtekt, trusler, og en voodoo-forbannelse. Han er ett av de barna som Dagbladet omtaler i serien Skyggebarna. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
GROV VOLD OG TRUSLER: I løpet av sitt unge liv har Benjamin opplevd grov vold, voldtekt, trusler, og en voodoo-forbannelse. Han er ett av de barna som Dagbladet omtaler i serien Skyggebarna. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har fått tilgang til en rekke barnevernsvedtak fra Norges 12 fylkesnemnder, som hittil har vært unntatt offentlighet.

I vedtakene går det fram hvordan barn i Norge blir utnyttet til salg av sex, brukt som slaver og misbrukt av kriminelle. 

Barna kommer til Norge fra utlandet, enten på drift fra fattige land i Øst-Europa og Afrika, eller som flyktninger fra land som Syria, Afghanistan og Somalia.

I serien «Skyggebarna» gransker Dagbladet hvilken hjelp disse sårbare barna får. Og historiene som skjuler seg bak den dystre statistikken.

Tvang Dagbladets gjennomgang av saker hos Fylkesnemnda hvor det har vært mistanke om menneskehandel viser at barn har blitt kidnappet og voldtatt av menneskesmuglere på vei til Norge. De har blitt truet med voodoo, fraktet til Norge for å tigge og stjele, og flere barn beskriver hvordan de ble tvunget til å selge sex på gata i Oslo.

Sakene er såkalte 4-29-plasseringer. Det innebærer at det er fattet vedtak etter barnevernlovens §4-29, som gir barnevernet rett til å ta vare på barna uten deres samtykke og mot deres vilje - hvis det er mistanke om menneskehandel.

De fleste av barna var mellom 14 og 16 år da de ble oppdaget.
  
Vedtakene hos Fylkesnemnda inneholder barnas egne forklaringer. Flere av historiene er rystende lesning.

Her kan du lese historiene.

Grep ikke inn På fredag skrev Dagbladet om hvordan mindreårige skal ha solgt sex fra asylmottak uten at norske myndigheter grep inn. I rapporten kom det fram at norske myndigheter mangler evne, og noen ganger vilje, til å hjelpe disse barna.

- Det er barn i Norge som blir utsatt for overgrep som i dag ikke får hjelp. Ofte vet de voksne at det skjer, men det mangler verktøy for å gripe inn å gjøre noe, forteller Fafo-forsker Guri Tyldum.

For to uker siden skrev Dagbladet om hvordan barn helt ned til 14-årsalderen skal ha blitt ført til Norge for å tigge og begå kriminalitet.
 
Ingen vet hvor mange utenlandske barn som blir misbrukt i Norge. Bare de to siste åra er 139 barn registrert som antatte ofre for menneskehandel. Men bak dette tallet kan det skjule seg store mørketall.

Flere og flere barn Bare i fjor ble det registrert omkring 5000 enslige mindreårige asylsøkere i Norge under flyktningkrisa i fjor. Nye hundretusener av flyktninger er nå på vei til Europa, mens de forskjellige landene krangler om hvordan krisa skal håndteres.

Mange av barna som kommer til Norge aldri blir registrert - de bare forsvinner. Fra 2013-2015 forsvant til sammen 781 barn fra norske asylmottak. Flere av dem antas å havne i kriminelles hender.

Kriminelle leter bevisst blant barna som har gått under myndighetenes radar.

- Flere av barna har kommet i kontakt med kriminelle på vei til Norge. Det har vært perioder der det har vært veldig åpenbart at trafikken har vært organisert, at barna har fulgt de samme reiserutene og kommet fort inn i narkotikamiljøet, sier Line Vollebæk til Dagbladet.

Skyggebarna Vollebæk har i en årrekke jobbet som oppsøkende sosialarbeider i Oslo. Det siste året har hun stått kveld etter kveld ute på gata i Oslo sentrum for å hjelpe barneflyktninger.

Klarer Norge å ta vare på de sårbare barna som kommer til Norge? Klarer vi å forhindre at de blir misbrukt av kriminelle? Og klarer vi å hjelpe de som trenger det mest?

I Norge sier loven at alle barn har rett til å være trygge og ha det de trenger. Den sier at staten har ansvaret for barna i landet, slik at de ikke blir mishandlet, utnyttet eller har det vondt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer