Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

162 000 asylsøkere kom til Sverige i fjor. Under 500 fikk jobb

- Vi var tvunget til å bortprioritere.

BORTPRIORITERT: En tredel av de nyankomne asylsøkerne til Sverige i fjor fikk arbeidstillatalse. Bare 492 av de 162 000 fikk jobb, viser tall fra Migrationsverket. Her kontrollerer politiet køen av nyankomne flyktninger ved Hyllie stasjon utenfor Malmö i desember i fjor. 

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
BORTPRIORITERT: En tredel av de nyankomne asylsøkerne til Sverige i fjor fikk arbeidstillatalse. Bare 492 av de 162 000 fikk jobb, viser tall fra Migrationsverket. Her kontrollerer politiet køen av nyankomne flyktninger ved Hyllie stasjon utenfor Malmö i desember i fjor. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor kom 162 000 mennesker til Sverige for å søke asyl. Den svenske rikskringkasteren SVT kan i dag presentere tall for hvor mange av disse som har kommet i jobb.

Tallene, som er hentet fra det svenske Migrationsverket, viser at bare 492 av de nyankomne 162 000 i 2015, fikk jobb.

Det tilsvarer 0,3 prosent av de nyankomne. Tallene viser også at bare en tredel av asylsøkerne mellom 20-64 år i Sverige fikk arbeidstillatelse i fjor.

Midlertidig arbeidstillatelse I Sverige kan asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på resultat av asylsøknaden. Det gjelder dersom man har gyldig ID-kort eller på annen måte kan styrke sin identitet. Dersom disse forholdene ligger til rette, og søkeren tidligere ikke har fått avslag på søknaden, skal Migrationsverket forsøke å se om det finnes jobb.

Dersom alle krav oppfylles, skal disse personene automatisk få tillatelse til å jobbe under tida som asylsøkere. Dette har imidlertid ikke svenskene hatt kapasitet til.

- Det kom så utrolig mange som søkte asyl i Sverige, og for at vi skal kunne makte å registrere alle, var vi tvunget til å bortprioritere enkelte arbeidsoppgaver, og det ble spørsmålet om arbeid, sier enhetssjef i Migrationsverket Lisa Bergstrand til SVT.

Foreslås endring i Norge 31 145 asylsøkere kom til Norge i 2015, nesten tre ganger flere enn i 2014.

UDI opplyser til Dagbladet at de ikke har liknende statistikk for Norge.

Tidligere denne måneden la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fram regjeringens forslag til integreringsmelding.

I Norge er reglene at asylsøkere kan få midlertidig arbeidstillatelse hvis de har vært på asylintervju hos UDI, har gyldig pass og ikke har fått svar fra UDI på søknaden om beskyttelse.

I regjeringens forslag til integreringsmelding foreslås det at kravet om gjennomført asylintervju fjernes for personer med avklart identitet og med stor sannsynlighet for opphold.

Kommunalkomiteen har integreringsmeldingen til behandling. Innstilling i denne saken skal avgis 9. juni, før meldingen kommer opp til debatt i plenum 16. juni, dagen før Stortinget tar sommerferie.

Debatt I høst var det en større debatt på Stortinget om hvorvidt det skulle bli enklere for asylsøkere å jobbe. Her gikk Venstre og Kristelig Folkeparti sammen med Arbeiderpartiet og SV om en merknad om å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på svar på søknaden.

Senterpartiet gikk imidlertid imot, og opplyste at de ville stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

Tall presentert i februar i år, viser at én av to flyktninger i Norge fortsatt ikke er sysselsatt etter ti år i Norge. I samfunnet generelt står 3 av 10 i samfunnet uten jobb, ifølge tallene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!