Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pris: 3870 kr

Desperate studenter byr over hverandre for å få et bosted, og Husleienemnda griper sjelden inn. Markedet er godt for boligspekulanter, som kjøper opp bygårder og gjør dem om til hybelhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne hybelen er på 15 kvadratmeter, og leies ut til studenter i Oslo. Dusjen er i gangen.Den skal 13 studenter dele på.

Rådyre student- hybler

Av TORUNN A. AARØY

Dagbladet fortalte i går om svært høy leiepris ved et hybelhus i Steenstrups gate 1 i Oslo. For 3870 kroner leier Oslo og Akershus Eiendomsutvikling ut en 15 kvadratmeter stor hybel. For en hybel på ti kvadrat tar eieren tusen kroner mindre. Strøm, vask og kabel-Tv inngår i leien, og nærmere 3/4 av de nærmere 50 planlagte hyblene skal stå ferdige til 1. august. Dette betyr en total leiepris på over 150000 kroner for hybelhuset i måneden.

- Ikke billig
Til sammenlikning tar Studentsamskipnaden i Oslo rundt 1400 kroner for en hybel på litt over ti kvadrat. Det er halvparten av leien hos Oslo og Akershus Eiendomsutvikling.

- Klart det ikke er billig, men slik er leiemarkedet i dag, sier Per Karsten Ims i Heimdal forvaltning, som tar seg av hybelutleien i Steenstrups gate 1.

- Vi har vært borti tilfeller der eierne har gjort en hel etasje om til hybler og tatt så høye leier at det var nødvendig for oss å gripe inn, sier førstesekretær Per Andsten i Husleienemnda til Dagbladet.

Men det skal mye til før Husleienemnda kan gripe inn. Først må en offisiell klage leveres inn, deretter må nemnda vurdere leien. Og den skal være svært høy før Husleienemnda setter ned foten.

Møbler øker prisen

- Utleier har lov til å sette leie innenfor rimelighetens grenser. Det er ikke uvanlig at en toroms leilighet koster 5000- 6000 kroner i måneden, sier Andsten.

Han minner om at dersom studenter flytter inn i en bygning som er bygd før 8. april 1940, er umøblert og inneholder mer enn to leiligheter, så skal leien fastsettes av Husleienemnda. Men hvis utleier har møblert leiligheten eller hybelen, kan han sette den prisen han ønsker.
- Derfor er det mange som møblerer hybler og leiligheter. Da står de mye friere til å ta den leien som passer dem. Dette er utleiers marked, det er det ikke tvil om, sier Andsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!