Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Varslere må vernes av lov

Kildevernet oppfattes som yrkesprivilegium.

FORESLÅR LOV: Ap's mediepolitiske talsmann Arild Grande.
FORESLÅR LOV: Ap's mediepolitiske talsmann Arild Grande. Vis mer
Meninger

Det er bred enighet om behovet for å styrke lovverket som skal beskytte varslere. Flere lovforslag er lansert. Nylig ble det klart at Arbeiderpartiet ikke fikk Stortinget med seg på sitt forslag om å endre arbeidsmiljølovens vern av varslere i arbeidslivet. I stedet endte det med et flertall for et forslag om et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som skal utrede spørsmålet. Det er å håpe at utvalget kan arbeide raskt.

Flere saker i seinere tid har demonstrert behovet for lovfestet vern av varslere. Det gjelder også folk som varsler mediene. Pressen forholder seg i dag til et selvpålagt kildevern som er nedfelt i pressens etiske regelverk, den såkalte Vær varsom-plakaten. Der heter det at redaksjonene ikke skal oppgi «navn på kilde for opplysninger som er gitt i fortrolighet, hvis dette ikke er uttrykkelig avtalt med vedkommende.»

Problemet er at pressens selvpålagte kildevern oppfattes som et yrkesprivilegium, en rettighet som kan brukes av redaksjonene. Men kildevernet er av større samfunnsmessig betydning. I Sverige er kildevernet en plikt. Der har man tatt den juridiske konsekvensen av synet på at pressefrihet er en forutsetning for et åpent og levende demokrati.

Derfor må vi hilse Arbeiderpartiets forslag om en ny medieansvarslov velkommen. Forslaget støttes av Norsk Redaktørforening, som blant annet bisto filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen i retten da PST beslagla bakgrunnsmateriale til hans dokumentarfilm om islamisme. Rolfsen vant en viktig seier i Høyesterett. I Norge er det slik at domstolene kan pålegge en journalist å røpe kildeopplysninger. Et lovfestet kildevern, en medieansvarslov, er påkrevet i ei tid da overvåking og systematisk innsamling av data om personer forekommer uavlatelig.

De siste dagenes avsløring av de såkalte Panama-papirene om skjult virksomhet i skatteparadiser, demonstrerer behovet for pressens beskyttelse av anonyme kilder. Med det nye lovforslaget vil pressefolk få samme forpliktelse som advokater, prester og leger som praktiserer et absolutt vern for sine klienter. Planen er å legge fram forslaget til behandling i Stortinget før sommeren. Lovforslaget bør absolutt få Stortingets støtte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling