Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

FpU tar feil om cannabis

Fremskrittspartiets ungdom, ved formann Atle Simonsen, tar i Dagbladet 6. januar til orde for legalisering av cannabis, og lister opp ti grunner for å gjøre dette. Men argumentene er mer myter enn fakta.

BESLAG: Hos Kripos viser senioringeniør i Leidolv Røv fram eksempler på ferdige utviklet cannabisplanter. En god plante høstes inntil tre ganger. Cannabis.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BESLAG: Hos Kripos viser senioringeniør i Leidolv Røv fram eksempler på ferdige utviklet cannabisplanter. En god plante høstes inntil tre ganger. Cannabis. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

1. Reaksjoner som kan hjelpe
Det er en myte at folk arresteres og fengsles for bruk og besittelse av cannabis. Den vanligste reaksjonen er bøtelegging. For unge er det nå innført nye reaksjonsformer, som økt bruk av konfliktråd og ruskontrakter, der ungdom tilbys påtaleunnlatelse mot rusfrihet og oppfølging gjennom ulike typer forebyggingsprogram. Det trengs mer kunnskap om effekten av dette, men foreløpige erfaringer tilsier at mange unge får hjelp til å komme seg ut av et begynnende rusproblem, og hjelp til å få orden på skolegang og jobb igjen gjennom dette tiltaket. At Simonsen og FpU ikke ønsker å sette inn tiltak før folk faktisk blir avhengig av rusbehandling, er en fallitterklæring mot alt som kan kalles forebygging og holdningsarbeid.

2. Klar sammenheng mellom legalisering og bruk
Dette bør være et relativt enkelt regnestykke: øker man tilgjengelighet og aksept vil også forbruke øke. USA er det landet som i størst grad har tilrettelagt for cannabisbruk. Der har de over lang tid økt tilgjengeligheten av lovlig cannabis fra utsalg for medisinsk marihuana, som i realiteten er tilgjengelig for alle som ønsker det, til full legalisering. De siste tallene fra USAs nasjonale institutt for alkoholmisbruk, NIAAA, viser at cannabisbruken er doblet på ti år og at hver tiende amerikaner nå bruker cannabis regelmessig. Om lag tre av ti brukere kategoriseres som avhengige.

3. Legalisering fjerner ikke organisert kriminalitet
Simonsen har et poeng i at meksikanske karteller synes å produsere mindre cannabis enn før. Det har hatt den bieffekt at kartellene nå produserer andre og sterkere stoffer. Legalisering fjerner heller ikke det illegale markedet — med en aldersgrense for salg på 21 år får vi et marked for de yngre og for de som ønsker sterkere ting enn det som tilbys i utsalgene. Organisert kriminalitet må bekjempes med andre midler. 

4. Tvilsomme skatteinntekter
At FpU tar til ordet for flere skatteinntekter er interessant i seg selv, for ikke å nevne at inntektene hentes inn fra salg med stort skadepotensiale. Om de er reelt opptatt av samfunnsøkonomien i ruspolitikken, burde forebygging stå mye høyere på agendaen. Andelen som søker behandling for cannabisrelaterte problemer øker. Selvfølgelig er det en kostnad. Enda større blir den menneskelige og økonomiske kostnaden for de som får store rusproblemer. Økt satsing på helsesøstre, tidlig innsats for unge som sliter psykisk, bedre rusundervisning og et godt utbygd barnevern er viktig for å hindre at unge får rusproblemer. Det bør FpU være særlig opptatt av — med sitt moderparti i regjering har de en unik mulighet til å påvirke norsk politikk til det bedre.

5. Ukjent sårbarhet
Det store flertallet av de som prøver cannabis opplever ikke utfordringer. Blant annet fordi de aller fleste prøver én til­ to ganger og så aldri igjen. Av de unge som prøver mer enn fem ganger, anslås det at 17 prosent blir avhengige. Avhengighet kan føre til svekket hukommelse og svekket læringsevne. For unge som bruker regelmessig kan det gi varige skader på hjernen og risiko for IQ-tap. Forskning viser at cannabisbruk øker risiko for frafall i skolen. Slik kan cannabisbruk i seg selv svekke livsmuligheter. Cannabis kan også utløse akutt psykose — altså vrangforestillinger — og schizofreni. Det rammer få, men vi vet ikke hvem som har den biologiske sårbarheten for dette. Om flere bruker cannabis, øker vi også risikoen for at flere opplever akutt psykisk sykdom/psykose. AUF mener derfor at å bagatellisere bruk av cannabis er et galt signal.

6. Forebygging viktigst
Norge har lav bruk av cannabis sammenlignet med andre europeiske land, nettopp på grunn av forebyggingsinnsats, forbudet og det faktum at lover og tilgjengelighet påvirker folks holdninger. Når myndighetene gir grønt lys, er det lettere å tenke at stoffet er ufarlig. Det vil AUF advare mot.

7. Alderskontroll virker dårlig
FpU later til å tro at cannabisbruk blant mindreårige forsvinner dersom man får lovlig salg og aldersgrense og viser til løsningen for alkoholsalg. I dag er debutalderen for alkoholbruk i Norge 14-15 år og ifølge Ungdata har 59 prosent av elevene i videregående drukket seg beruset. Alkohol er med andre ord svært tilgjengelig. Aldersgrense ved salg demmer ikke opp for stor tilgang. Det er liten grunn til å tro at det vil være annerledes med cannabis. I USA ser vi at det er høy bruk blant ungdom også der det er legalt salg med aldersgrense. Lite tyder på at dette ikke vil kunne gjelde for Norge også.

8. Legalisering hindrer ikke sterkere stoffer
FpU-lederen hevder at lovlig cannabis begrenser bruk av illegale stoffer. Det er ikke rett. I USA har bruken av for eksempel nye psykoaktive stoffer (NPS) økt samtidig som cannabis blir mer tilgjengelig. Rus virker slik at kroppen blir tolerant og trenger mer og sterkere virkestoffer for å få samme reaksjon som tidlig i «brukerkarrieren». SIRUS viser for eksempel til at alle som prøver NPS i Norge først har brukt cannabis. Om FpU-lederen virkelig ønsker å ta et oppgjør med myter er det underlig at han velger å bygge de opp.

9. Skader også andre
Atle Simonsen må gjerne hevde at cannabisbruk ikke skader andre enn brukeren — vi ønsker han likevel velkommen til å diskutere faktiske forhold. For foreldre, venner og kjærester som opplever at den de er glad i forsvinner «inn i tåka». For barn som opplever rusede foreldre, er det ganske likegyldig om det er alkohol eller cannabis. Hvert år dør 25 mennesker i cannabisrelaterte bilulykker i Norge. I samfunnsperspektivet vil alkohol selvsagt skape større skader i og med at 90 prosent av nordmenn drikker, mot 1,7 prosent som bruker cannabis. Men økt brukt av cannabis vil gi flere skader.

10. Føre var
Når FpU-lederen hevder at «det farligste som kan skje, er at den som bruker for mye sovner» reagerer AUF. Budskapet vitner om en urovekkende kunnskapsløshet og en ufarliggjøring av cannabis som ikke kan kalles annet en uansvarlig. Samtidig er det et viktig poeng at det ikke er alt som fungerer i dagens ruspolitikk. Det er heller ikke vårt poeng. Legalisering blir likevel en for enkel og lite gjennomtenkt løsning i denne sammenhengen.

Tiden er ikke inne for å gi opp forebygging og andre grep som kan redusere kostnader for individet, familien og samfunnet. Norge har lav cannabisbruk og norsk ungdom bruker langt mindre enn snittet i EU. Det er bra — det bør vi ivareta. Det gjør vi best ved å være føre var og satse på forebygging. Det gjør vi ikke ved å eksperimentere med ruspolitikken for å tilfredsstille et lite mindretall som ønsker å ruse seg på cannabis lovlig.

----

Dette er et svar til et tidligere innlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling