TV-stjerne snublet i sannheten

Dan Rather var en av USAs største nyhetsankere. Fallet ble stygt.

SANT ELLER IKKE: CBS-producer Mary Mapes (t.v.) og CBS-anker Dan Rather flankerer skuespillerne som framstiller dem i filmen «Truth», Cate Blanchett og Robert Redford. Foto: NTB Scanpix
SANT ELLER IKKE: CBS-producer Mary Mapes (t.v.) og CBS-anker Dan Rather flankerer skuespillerne som framstiller dem i filmen «Truth», Cate Blanchett og Robert Redford. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Dan Rather gikk av fra CBS våren 2005. Da hadde han i flere tiår vært TV-kanalens viktigste nyhetsprofil. Sammen med Tom Brokaw i NBC og Peter Jennings i ABC personifiserte han amerikanske kringkastingsnyheter. Mot slutten hadde han en årslønn på vel seks millioner dollar. Så kom fallet.

Texaneren Dan Rather (f. 1931) overtok ankerjobben i CBS etter legendariske Walter Cronkite. Da hadde han allerede skapt seg et solid navn som nyhetsreporter. Han dekket mordet på Kennedy i 1963, Vietnamkrigen, Watergate-skandalen i 1974. Som ankermann ledet han nyhetssendingen direkte fra Tiananmen-plassen i Beijing under studentopptøyene i 1989. Han hadde et rykte som liberal, men objektiv nyhetsmann. På et tidspunkt innførte han en fast utgangsreplikk på kveldens nyhetssending: «Courage» - fatt mot!

Han har skrevet seg inn i amerikansk pressehistorie, men han er likevel ikke historie. Tvert imot; debatten om Dan Rathers renommé og troverdighet har blusset opp igjen med full kraft de siste ukene. Det skyldes filmen «Truth» som hadde premiere i USA i oktober, og som åpner i Norge denne uka. Avisa Wall Street Journal gikk kraftfullt ut med følgende dom: «Filmen Truth er like falsk som de opprinnelige forsøkene på å sverte George W. Bush?s militærtjeneste under krigen». I New York Times? langt mer forsonlige anmeldelse heter det likevel at filmens tittel nok burde ha vært utstyrt med et spørsmålstegn.

«Truth» er basert på memoarboka til CBS-producer Mary Mapes og omhandler affæren som i ettertid er blitt kalt «Rathergate», og som medførte at Mapes fikk sparken og Rather måtte trekke seg etter sterkt press. Saken startet i 2004, et par uker før George W. Bush ble gjenvalgt som USAs president. Mapes hadde fått tak i et gammelt dokument som angivelig viste at Bush hadde sluppet unna militærtjeneste i Vietnam, takket være høytstående forbindelser som fikset ham inn i Nasjonalgarden i Texas, hvor han knapt nok skulle ha møtt opp til tjeneste.

CBS publiserte saken som utviklet seg til en politisk heksegryte. Fortsatt koker den over. Dokumentene var falske, hevder Bush-leiren og republikanerne. De var framskaffet i et forsøk på å frata Bush valgseieren i 2004. CBS ble presset til å nedsette en granskingskommisjon og satte - av alle - tidligere justisminister under Reagan og Bush sr., Dick Thornburgh, til å lede den. Mapes og Rather ble kastet til en konservativ ulveflokk som flekket tenner.

I ettertid har klimaet i amerikanske media utviklet seg i en alt annet enn liberal retning. Mary Mapes, som er prisbelønt for Abu Ghraib-avsløringen om mishandling av fanger i Irak, og ankerlegenden Dan Rather er fortsatt forvist til journalistikkens skammekrok. Derfra setter de - ti år etter - stadig sinnene i kok.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.