Islam fører til terrorisme

Men det betyr ikke at vi bør legge skylden på islam.

TERRORISME: Paris-terroristen Omar Ismael Mastefai kom til denne moskeen i Chartres for å be. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TERRORISME: Paris-terroristen Omar Ismael Mastefai kom til denne moskeen i Chartres for å be. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Meninger

Selvfølgelig henger islam og terror sammen. Bare vurder følgende forhold: Terroristene selv er dypt overbevist om det. De bruker Koranen og henvisninger til profeten Muhammed for å begrunne sine handlinger. De dreper i islams navn.

Selv om terroristene skulle ta feil i sin tolkning av islam, er det islam som motiverer dem.

En kan selvfølgelig innvende at religionen bare er strøet på kaka. At de egentlig motiveres av dårlig økonomi, vestlig imperialisme eller manglende anerkjennelse fra storsamfunnet.

Men det virker som en naiv og drøy antakelse: Er det noen som virkelig mener at om ikke islam hadde eksistert, så ville terroristene bare funnet en annen ideologi eller motivasjon?

Men hva så? Når vi vurderer politiske virkemidler må vi ikke se oss blinde på relativ risiko. Mediene liker gjerne å slå opp relative risikoer i krigstyper: «Faren for å få hudkreft DOBLES hvis du tar solarium.» Slutningen slår oss som åpenbar: Forby solarium!

Men vi må spørre hva den absolutte risikoen for å få hudkreft er, før vi hopper til konklusjonene. For om sannsynligheten for å få hudkreft i utgangspunktet er 1 promille er en dobling av risikoen fortsatt bare 2 promille.

Det samme gjelder koblingen mellom islam og terror. Når 1,6 milliarder mennesker er muslimer er det åpenbart at selv om islam øker sannsynligheten for å utføre terror, så er likevel risikoen for at islam fører til terror forsvinnende liten.

Derfor blir det så absurd og galt når noen bruker koblingen mellom islam og terror til å ta til orde for å stenge grensene eller å nekte innpass til mennesker som flykter fra de samme menneskene vi er så redd for, fordi de deler samme religion som terroristene.

Er vi kloke, leter vi etter koblingen mellom et knippe risikofaktorer til vi får resultater som begynner å nærme seg relevante absolutte størrelser.

Koblingen mellom ungdom, brå religiøs vekkelse, salafistisk islam og en hang til rigid tankesett, er trolig en farlig og signifikant kombinasjon. Se bare denne gjennomgangen av terroristenes bakgrunn fra professor Olivier Roy.

Om vi derimot peker på islam alene som den største trusselen mot vår sikkerhet, vil vi trolig øke sannsynligheten for terror - om enn marginalt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.