Du leser nå Dagbladet Pluss

Terroren er i ferd med å forandre det store politiske spillet

Fra paria til partner.

PARTNERE IGJEN: Barack Obama og Vladimir Putin fra Tyrkia denne uka. Foto: Kayhan Ozer / Anadolu / AP / NTB Scanpix
PARTNERE IGJEN: Barack Obama og Vladimir Putin fra Tyrkia denne uka. Foto: Kayhan Ozer / Anadolu / AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

På det diplomatiske nivået begynte det med det samme. Terroren i Paris begynte fredag kveld i forrige uke og varte natta gjennom. Men allerede på søndag dukket det oppsiktsvekkende bildet av Barack Obama og Vladimir Putin opp fra G-20 møtet i Antalya i Tyrkia opp. Det viser de to i intense samtaler med oppmerksomme blikk.

Bildet er dramatisk forskjellig fra de siste vi har sett av de to sammen, for eksempel fra det siste G-8 møtet før Russland ble kastet ut av den eksklusive klubben, i Nord-Irland i 2013.

Dengang dreide seg seg også om Syria, men Putin ga ikke etter for et sterkt vestlig press for å gi opp den russiske støtten til den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Obama og Putins hadde ett møte, og bildene fortalte alt. De to sloss om å demonstrere hvor mye de mislikte hverandres nærvær.

Diplomatisk ragnarokk Siden har verden gått gjennom et lite diplomatisk ragnarokk. Russlands annektering av Krim og støtte til det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina har ført til et kaldere forhold mellom Russland og Vesten enn siden Den kalde krigens tid. Sanksjoner og motsanksjoner ble fulgt opp med kjernefysisk sabelrasling og en økt russisk militær aktivitet mot europeiske NATO-land.

Hauker i USA truet med å si opp avtaler som er hjørnesteiner i nedrustningsarbeidet fra 1980- og 90-tallet. Det var iskaldt.

Sjelden FN-visitt Så, i FN i august snudde det litt. Putin reiste til FN for første gang på 10 år, og gjorde det klart at Russland ville kaste seg inn i den syriske borgerkrigen på president Assads side. Strategien var todelt. For det førse ville han etablere fakta på bakken. Med sin militære støtte til Assad gjorde Putin det klart at det ikke ville bli noen politisk løsning i Syria uten at han selv og Assad var en del av den.

For det andre så fortalte Putin Vesten at de hadde mislykkes fullstendig med sin støtte til regimeendring. Fakta på bakken, flyktningkrisa i Europa - og ren fornuft - ga Putin rett.

Farlig sak for Putin Bare litt over et døgn etter at terroren rammet Paris for ei uke siden fant russiske myndigheter det riktige tidspunktet for å si at det russiske passasjerflyet på vei fra Sharm el-Sheik til St. Petersburg i slutten av oktober ble sprengt i lufta av en bombe.

Inntil da hadde det ikke vært politisk opportunt å innrømme det som etter hvert ble klarere å klarere. Terroren mot russiske borgere var en farlig sak for Putin. Den understreket at Russland var dratt inn i en krig som hadde tatt livet at 224 uskyldige.

Etter terroren i Paris ble det mindre farlig. Terroren i Paris fortalte også russerne at vi alle er i samme båt. Terroren understreket at den siviliserte verden hadde en felles fiende, islamistene i IS. Og Russland var som ved et trylleslag igjen blitt en del av den siviliserte verden, slik bildene fra Tyrkia denne uka viste.

- Nye problemer Ingen har oppsummert den siste dramatiske ukas diplomatiske begivenheter mer presist en den russiske presidenten Vladimir Putin selv. I Tyrkia tidligere i uka sa han tilbakelent og med stor tro på egne ferdigheter dette:

- Livet går videre. Nye problemer oppstår, nye trusler, nye utfordringer som ville være vanskelige for noen å løse alene. Vi trenger å forene våre krefter.

Den russiske militære offensiven i Syria er i ferd med å bli en politisk triumf for Putin. Han sto på sitt i 2013, og blokkerte straffetiltak mot Assad i FN. Han gjorde som han ville i Ukraina i det dramatiske året 2014. Sett fra et russisk synspunkt var annekteringen av Krim en suksess, men støtten til det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina var, og ble i stadig større grad, en fiasko.

I ferd med å bli løsningen I mars 2014, etter annekteringen av Krim, skrev jeg en kommentar med tittelen «Fra partner til paria», om den russiske presidenten. Nå - etter terroren i Paris, terroraksjonen mot et russisk passasjerfly over Sinai, og Vestens feilslåtte politikk i Syria - er det tid for å vende perspektivet. Putin er i ferd med å bli løsningen i stedet for å være problemet. Som Putin selv sier det:

- Livet går videre.

IKKE AKKURAT PARTNERE: Fra det siste G-8 møtet før Russland ble sparket ut, i Nord-Irland i 2013. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
IKKE AKKURAT PARTNERE: Fra det siste G-8 møtet før Russland ble sparket ut, i Nord-Irland i 2013. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer
IKKE AKKURAT PARTNERE: Fra det siste G8-møtet før Russland ble sparket ut, i Nord-Irland i 2013. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix
IKKE AKKURAT PARTNERE: Fra det siste G8-møtet før Russland ble sparket ut, i Nord-Irland i 2013. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.