Oljebransjen føler presset

Ingress

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen taler til Arbeiderpartiets landsmøte som Ap-politiker. Nå leder han oljebransjens lobbyorganisasjon Norsk Olje og Gass.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen taler til Arbeiderpartiets landsmøte som Ap-politiker. Nå leder han oljebransjens lobbyorganisasjon Norsk Olje og Gass. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

I 2001 ble jeg arrestert for første gang, etter en demonstrasjon der jeg og andre aktivister fra Natur og Ungdom sperret hovedinngangen til Statsministerens kontor. Vi protesterte mot at Stoltenberg-regjeringen, ved finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, nettopp hadde gitt Statoil nesten tre milliarder kroner i skattelette for at det skulle bli lønnsomt å bygge ut det første gassfeltet i Barentshavet: Snøhvit.

I går var det Schjøtt-Pedersen selv som demonstrerte. Han ble riktignok ikke arrestert, men sammen med ledere fra oljenæring og fagforeninger sto han på en scene i Stavanger foran paroler som så ut som de kunne ha vært malt av Natur og Ungdom.

Bortsett fra budskapet, selvsagt. «Vi må ha stabil og forutsigbar politikk!» sto det bak Schjøtt-Pedersen. Og foran ham, på talerstolen: «Norge trenger oljeindustrien!»

I sin appell grep den tidligere finansministeren til høystemte vendinger for å mane fram et bilde av en lysende framtid for oljeindustrien. Det var rett før han proklamerte at «I have a dream». Vittige Twitter-tunger foreslo et lett omskrevet sitat fra en sentral vise i norsk politisk protestkultur: «Ka e det som æ drømme om? ...at det blir like fint å bore som å danse».

Dette har altså skjedd på mindre enn femten år: Vi har gått fra aksjoner og protester mot oljeindustrien, til at næringen selv kjenner behov for å protestere mot manglende omsorg fra politiske ledere. Det kan se ut som en dyptgripende endring er i gang.

Det er ikke rart at oljebransjen føler seg presset i dagens situasjon. Det er dessuten all grunn til å ha sympati med ansatte i næringen som nå er bekymret for framtida: Situasjonen er dramatisk for folk som ikke lenger har en jobb å gå til, eller som står i fare for å miste den.

Spørsmålet er om Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har troverdighet til å framføre denne bekymringen. Sammen med andre politiske ledere fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har han i løpet av de siste par tiårene lagt til rette for et stadig høyere tempo i investeringene på norsk sokkel.

I stedet for å holde igjen, og på den måten gjøre den uunngåelige nedturen mindre bratt, har man pøst på med nye områder å lete etter olje i. Skiftene olje- og energiministere har satt stadig nye rekorder i å tildele letelisenser — inkludert rekorder i å ignorere miljøadvarsler fra egne fagfolk. Dette har medvirket til at investeringene både i leting etter ny olje og gass, og i olje- og gassvirksomheten totalt sett, ble doblet bare fra 2007 til 2014.

På denne måten har dagens nedtur blitt enda brattere og enda mer ubehagelig enn den hadde trengt å bli. Lederen i fagforbundet Safe slo fast det samme fra talerstolen i Stavanger i går: Aktivitetsnivået i bransjen har vært for høyt.

Men ser vi Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og andre tempo-pushere ta ansvar for denne utviklingen? Ser vi noen innrømme at de burde ha lyttet til rådene om å dempe tempoet i investeringsnivå og ny letevirksomhet? Langt ifra. De er altfor opptatt med å bygge opp et bilde av en næring som overses av politikerne, og som nå mer enn noensinne fortjener å få alt den peker på — selv om det er nettopp denne holdningen som har bidratt til å forverre dagens situasjon.

Vi trenger politiske grep for å dempe de alvorlige konsekvensene dagens situasjon har for arbeidstakere i oljebransjen. Men både det norske samfunnet og verdens klima trenger at de politiske grepene man velger, er mer framtidsrettede enn næringens refleks-krav om nye leteområder og ytterligere skattelette. I diskusjonen om disse grepene bør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og hans likesinnede være grundig diskvalifisert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.