Flyktning og terrorist

Mistenkeliggjøring av mennesker i dyp nød.

NY TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen.
NY TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen.Vis mer
Meninger

Det er alltid noen som vil fiske i opprørt hav. I disse dager er det motstandere av asylsøkere verden over som benytter anledningen til å knytte Paris-terroren til strømmen av mennesker som har flyktet fra Syria. Det mer enn antydes at det kan være skjulte IS-krigere blant dem. Angivelig skal de begi seg i små gummibåter over Middelhavet, gå i land på greske øyer, for deretter å betale i dyre dommer for å komme seg nordover til egnede terrormål i Vesten. Gitt antall IS-sympatisører som reiser fra Vesten for å krige i Syria, faller konspirasjonsteorien på sin egen urimelighet.

I USA ser vi allerede at terrorfrykten utløser konkrete krav om å hindre at president Obama åpner døra for syriske flyktninger. Obama har lovet å ta sin del av ansvaret for flyktningkrisa i Midtøsten og Europa. Han har varslet FN om at USA er rede til å ta imot 10000 fra Syria. Men nå sier flere delstater nei takk, ikke hos oss. Seks delstater, deriblant Alabama, Louisiana og Texas, har gjort det klart at de nekter å ta imot syrere. Alle seks delstatene har republikansk guvernør. Flere republikanske presidentkandidater har falt inn i hylekoret. Jeb Bush sier at USA bare må ta imot kristne, Marco Rubio sier nei til alle fra Syria og Ben Carson ber Kongressen trekke all finansiering av programmer for å ta imot flyktninger. Republikanerne vil prøve å få gjennomslag for et slikt forslag denne uka.

President Obama kaller forslagene om å smelle igjen døra for flyktningene for skammelige - et svik mot amerikanske verdier. Men høyresida i USA er ikke alene om å sause flyktninger sammen med terrorister. Konservative krefter i Europa gjør det samme. Polens nye regjering bruker Paris-terroren som påskudd til å gå imot EUs plan om mer rettferdig fordeling av asylsøkere. Ungarns statsminister Viktor Orbán hevder åpent at jihadister utnytter flyktningkrisa til å gjemme seg blant asylsøkerne.

Her hjemme er justisminister Anders Anundsen mykere i tonen, men budskapet er det samme når han sier til Dagens Næringsliv at han ikke er «trygg på at politiet har god nok kontroll på om det kommer asylsøkere til Norge som kan utgjøre en terrortrussel». Han har bedt PST om en ny og bredere trusselvurdering med henblikk på asyltilstrømningen. Vi tviler ikke på at PST gjør jobben. Derimot vil vi advare Anundsen og hans partifeller mot å bruke tragedien i Paris som brekkstang for å få gjennomslag for en asylpolitikk som bygger på mistenkeliggjøring av mennesker i dyp nød.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.